Annons
X
Annons
X

Fredrik Kärrholm: Har Sjöstedt nått ut med sitt budskap?

Socialdemokraterna får 38,8 procent i Sifos senaste väljarbarometer. Tillsammans får de rödgröna 51,8 procent. Men det innebär inte nödvändigtvis att tjänstemännen på regeringssidan borde börja fila på sina CV:en.

Två år före det senaste valet, i juni 2008, var Socialdemokraterna ännu större med ett eget stöd på 41,6 procent. Sedan vet vi hur det gick. I valet fick de med nöd och näppe 30 procent.

Det är också normalt att regeringspartier ligger sämre till i opinionen under mellanvalsperioder. Toppnivåerna för Moderaterna under Juholts tid kan förmodligen sorteras som ett historiskt undantag. Dagens 27,6 procent är långt ifrån någon katastrof.

Annons
X

Men vid sidan av den hoppfulle Kent Persson står även småpartier med gäckade drömmar. KD (3,9) balanserar vidare på riksdagsspärren. C (4,8) och FP (5,6) står och stampar.

Alla tycker att de förtjänar större stöd. Men det finns som bekant bara 100 procent att dela på.

Besvikelsen är kanske allra störst hos MP och V, som backar till 8,6 respektive 4,4 procent. I bägge partierna hade det närts förhoppningar om en storhetstid, och det har nog sneglats på Danmark där S rasat under 20 procent.

Kanske kan partiernas tillbakagång förklaras av att Juholt lämnat scenen. Kanske har Sjöstedt och Fridolin helt enkelt lyckas nå ut till väljarna med sina budskap.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X