Ulriksdals WärdshusHär sätter vi guldkant på svärmors 70-årsdag

Foto: Bezav Mahmod

Värdshuset uppfördes 1868 på initiativ av Karl XV för att traktera ”den bättre allmänheten” med ”tarflig, men wälsmakande husmanskost”. Beskrivningen håller än i dag och SvD Krogguiden trivs, trots några missar, på den traditionella restaurangen i slottsparken.

Under strecket
Publicerad
Bezav Mahmod
Foto: Bezav Mahmod
Bezav Mahmod
Foto: Bezav Mahmod
Bezav Mahmod
Foto: Bezav Mahmod
Annons

Att ta sig ut från innerstans heta asfaltsgränder och landa på Ulriksdals wärdshus veranda är inget annat än underbart. Fönstret är halvt uppdraget, kvällsbrisen från Edsviken fläktar bort storstadshetsen och trädgården utanför är charmigt orensad. Lite så där som man själv kan ha det på landet – minus den gigantiska verandan och personalen då – när man sitter och sippar på ett glas vin samtidigt som man ser att grusgången behöver rensas.

Hit går man för att fira bröllopsdagen, eller sätta guldkant på svärmors 70-årsdag – vinlistan är rejäl och exklusiv. Personalen glider runt i vita serveringsjackor med gulddetaljer och vissa av dem niar oss. Sedan två år tillbaka drivs restaurangen av Svenska brasserier, en av Stockholms ledande krogaktörer med restauranger som Riche, Sturehof och Teatergrillen under sitt paraply och toppkocken Tommy Myllymäki som kreativ ledare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons