Aktieanalys

Daniel Svensson/Peter Nilsson:Har Real Heart skapat ett hjärta värt guld?

Real Heart utvecklar ett artificiellt hjärta som kan komma att förlänga livet på patienter med hjärtsvikt. Potentialen är enorm om man lyckas. Men det finns många hinder på vägen och ett av de största är ett betydande kapitalbehov.

Under strecket
Publicerad

Scandinavian Real Heart utvecklar en hjärtpump med bättre funktion än de som finns på marknaden. I första hand ska de användas som övergångslösning för patienter som väntar på en hjärttransplantation.

Annons

Aktietorgsnoterade Real Heart (börskurs 11,95 kr 3/5) utvecklar ett artificiellt hjärta och genomför just nu djurförsök, på kalv, med sin produkt. Man har forskat på detta i 17 år och även om allt går enligt planerna ligger försök på människa ett par år i framtiden. Potentialen i en lyckad produkt är dock gigantisk.

Det finns konkurrerande projekt men Real Heart anser att deras patenterade lösning är väsentligt bättre. Hjärtat är uppbyggt som ett biologiskt hjärta med två förmak och två kammare. Konstruktionen ger ett pulserande flöde och en frekvens som påminner om ett riktigt hjärta. Just att hjärtat återskapar ett naturligt flöde istället för ett kontinuerligt flöde är en viktig sak. Det motverkar bildning av blodproppar som är en av de största utmaningarna med artificiella hjärtan.

Annons
Annons
Annons