Annons
X
Annons
X

Här rasar Thatcher mot euron

Nu avlidna Margaret Thatchers idéer lever kvar i högsta grad i brittisk politik. Särskilt hennes motstånd mot att överge det brittiska pundet och införa euron. Här är ett av hennes mest kända utfall mot euron och ett federalt Europa.

Under sin tid som premiärminister delade Margaret Thatcher Storbritannien i två läger: de som älskade henne och de som avskydde henne.
Under sin tid som premiärminister delade Margaret Thatcher Storbritannien i två läger: de som älskade henne och de som avskydde henne. Foto: FOX/HULTON ARCHIVE/GETTY IMAGES

I oktober 1990 hölls ett EU-toppmöte i Rom för att att lägga grunderna till en ekonomisk-monetär union, det som senare skulle bli den gemensamma valutan euron. Dåvarande premiärministern Margaret Thatcher pressades i det brittiska parlamentet. Hon försvarade pundet och gick till rasande angrepp på EU-kommissionen.

Kolla Youtube-klippet här!

I klippet säger Thatcher bland annat:

Annons
X

– Vi är inte beredda att få en gemensam valuta ålagd oss, inte heller att överge pundet som vår valuta.

– EU-kommissionens ordförande Jaques Delors sade på en presskonferens häromdagen att han vill att EU-parlamentet ska bli den demokratiska församlingen i unionen, att kommissionen ska bli det verkställande organet och att ministerrådet ska bli senaten. Nej, nej, nej.

– Genom den nu föreslagna ekonomisk-monetära union försöker man öppna en bakdörr till ett federalt Europa, men det motsätter vi oss fundamentalt.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hur allmänbildad är du? Testa dig själv!

  Vad har inte varit en pjäs i Monopol? quiz.svd.se Vad heter Douglas karaktär i Wall street? quiz.svd.se Vilken Ericsson-mobil kom 1999? quiz.svd.se

  SvD Näringsliv

  Annons
  Annons
  X

  Under sin tid som premiärminister delade Margaret Thatcher Storbritannien i två läger: de som älskade henne och de som avskydde henne.

  Foto: FOX/HULTON ARCHIVE/GETTY IMAGES Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X