Annons

Här räddas bortglömda växter inför framtiden

Trädgårdsmästare Philippe Hässlekvist med den unika pepparroten vid namn "Smedens" som snart skall komma ner i jorden på Fredriksdals trädgårdar i Helsingborg.
Trädgårdsmästare Philippe Hässlekvist med den unika pepparroten vid namn "Smedens" som snart skall komma ner i jorden på Fredriksdals trädgårdar i Helsingborg. Foto: Johan Nilsson/TT

En unik pepparrot eller en aprikosfärgad ros som få känner till – just nu planteras flera av våra bortglömda gamla växter i Helsingborg.

Förhoppningen? Att de ska hitta tillbaka till våra trädgårdar igen.

Under strecket
Anna Karolina Eriksson / TT
Publicerad

Maria Nyman-Nilsson, landskapsarkitekten som ansvarar för projektet med äldre tiders växter på Fredriksdals trädgårdar i Helsingborg, står i den sektionen av köksträdgården som huserar rabarber från äldre tider.

Foto: Johan Nilsson/TTBild 1 av 2

Den historiska kronärtskockan "Herrgårds" skiljer sig från moderna sorter genom att den blir mycket högre men får mindre skockor.

Foto: Johan Nilsson/TTBild 2 av 2

Trädgårdsmästare Philippe Hässlekvist rotar om i myllan i köksträdgården på Fredriksdals trädgårdar i Helsingborg. Prydliga rader med gamla sorters jordärtskockor, piplök och luftlök planteras sida vid sida.

En pepparrot vid namn "Smedens", en unik sort som från början har växt vid en smedja nära Arild i Skåne, står på tur för att komma ner i jorden. Men hur?

Annons
Annons
Annons