X
Annons
X
Det blir mer design i salarna när Nationalmuseum återinvigs. Här är Berndt Arell på Kulturhuset, där museet har tillfälliga designutställningar under evakueringen.
Det blir mer design i salarna när Nationalmuseum återinvigs. Här är Berndt Arell på Kulturhuset, där museet har tillfälliga designutställningar under evakueringen. Foto: Staffan Löwstedt

Har Nationalmuseum blivit en lekstuga?

Långläsning

Nästa år återinvigs Nationalmuseum. Det pampiga huset har öppnats upp. Men museichefen Berndt Arells öppenhet på sociala medier väcker frågor. Var går gränserna för vänskapskorruption i kulturvärlden?

De svarta plastsäckarna, som i åratal täckt taklanterninerna, är borta. Bunkerkänslan är glömd.

Nu flödar ljuset in i Nationalmuseums stora 1800-talsbyggnad.

Det blir mer design i salarna när Nationalmuseum återinvigs. Här är Berndt Arell på Kulturhuset, där museet har tillfälliga designutställningar under evakueringen.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 13

Färgstarka kabinett ska fyllas med konst.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 2 av 13

Berndt Arell, överintendent och myndighetschef på Nationalmuseum. 2013 stängdes museet för renovering. 2018 återinvigs Nationalmuseum, som är kronjuvelen bland svenska konstinstitutioner.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 3 av 13

Nationalmuseums tak har rengjorts, decennier av smuts är borta. Konservatorn Emma Imnells uppgift är bland annat att limma fast små färgflagor och retuschera fuktfläckar.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 4 av 13

1800-talshusets ljusgårdar täcks av nya glas- och stålkonstruktioner. Små pyramider av glas speglar ljuset ner i ljusgårdarna.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 5 av 13

Restaurangen, som ska drivas av krögaren Fredrik Eriksson, får en ny placering med utsikt mot slottet. Formgivaren Matti Klenell står för inredningen.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 6 av 13

När Nationalmuseum återinvigs får publiken tillträde till nya ytor. I källaren blir det kapprum och toaletter.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 7 av 13

1800-talshuset har fått nya el- och klimatinstallationer. Renoveringen ska ge utställningslokaler i världsklass, något som ställer höga krav på klimat och säkerhet.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 8 av 13

Nationalmuseum är ett statligt byggnadsminne. Det innebär att huset måste renoveras med stor försiktighet och mycket skyddsinklädning; ingenting får skadas.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 9 av 13

Kulturhuset huserar tillfälliga designutställningar signerade Nationalmuseum under evakueringen.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 10 av 13

Berndt Arell ansvarar för Nordens största konst- och designmuseum, med över 700 000 föremål i samlingarna.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 11 av 13

”A string of pearls”, ett förvärv till Nationalmuseum som Berndt Arell tagit initiv till.

Foto: Nationalmuseum Bild 12 av 13

På 1900-talet vitmålades många väggar på Nationalmuseum. Nu blir det mer färg; vissa salar har återfått 1800-talets färgsättning.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 13 av 13