X
Annons
X
Recension

Bernadotte. För Sverige hela tiden Lindqvists ”kungen sa till mig” blir till slut för mycket

Klipp-och-klistra-metod och ett ständigt nämnande av personliga samtal med kungen. Tyvärr är "Bernadotte" ett överslätande hopkok, där Herman Lindqvist är alltför mån om att framhäva sig själv.

Herman Lindqvists bok om dynastin Bernadotte hade mått bra av en grundläggande bearbetning, skriver Dick Harrison.
Herman Lindqvists bok om dynastin Bernadotte hade mått bra av en grundläggande bearbetning, skriver Dick Harrison. Foto: Johanna Hanno/Albert Bonniers Förlag

I år har dynastin Bernadotte suttit på tronen i exakt 200 år, vilket för svenskt vidkommande är osedvanligt imponerande. Inget annat kungahus i vårt land har hållit ut så länge och därtill överlevt så grundläggande samhälleliga och politiska omvandlingar, från konservativ monarkisk härskarmakt till symbolisk prominens i en stabil demokrati, som Bernadotte har gjort. Att Bonniers låter fira detta genom att ge ut en ny bok av Herman Lindqvist om bernadottarnas historia är därför föga överraskande. Lindqvist kan ämnet på sina fem fingrar. Han är en driven journalist med rejäl historisk allmänbildning och massor av böcker bakom sig. Det borde alltså kunna bli bra.

Herman Lindqvists bok om dynastin Bernadotte hade mått bra av en grundläggande bearbetning, skriver Dick Harrison.

Foto: Johanna Hanno/Albert Bonniers Förlag Bild 1 av 2

”Kungen berättade för mig” – framhävandet av Lindqvists samtal med kungafamiljen blir till slut för mycket.

Foto: Fredrik Hjerling/Albert Bonniers Förlag. Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X