Annons

”Tvångstankar om att maxa livet har blivit vanligare”

Tvångstankar kan ge stark ångest. ”Tänk om jag fick hiv av att ta i handtaget?” eller ”Tänk om jag sticker kniven i barnet?”
Tvångstankar kan ge stark ångest. ”Tänk om jag fick hiv av att ta i handtaget?” eller ”Tänk om jag sticker kniven i barnet?” Foto: Fredrik Sandberg/TT

Drygt 200 000 svenskar har diagnosen tvångssyndrom eller OCD. Även om de själva inser att tvångsbeteendet är irrationellt, kan de inte motstå den starka impulsen.

– Det finns grader av tvång, men vissa kan fastna i handtvätt åtta timmar om dagen, berättar Erik Andersson, en av Sveriges främst experter på OCD.

Under strecket
Publicerad

”Många med OCD inser själva att deras tvång är irrationellt och känner skam över att de ändå fastnar i tvångstankar och ritualiserande beteenden”, säger forskaren Erik Andersson.

Foto: PRIVAT

Erik Andersson själv sitter ogärna på tunnelbanesäten. Men det begränsar honom inte.

Foto: Anders Ahlgren

Tänk om jag har glömt att stänga av spisen och min familj brinner inne! Eller om jag plötsligt knuffar ner någon från tunnelbaneperrongen…

Även om vi sällan pratar högt om det, så visar anonyma enkätstudier att hela 95 procent av oss har ångestfyllda tvångstankar som tränger sig på emellanåt.

Annons
Annons
Annons