Annons

Allting växerHär lever människor sorglösa och tillfredsställda via skärmar

Lyra Koli (f d Ekström Lindbäck) är född 1990 och debuterade 2012. Hon är skribent i SvD Kultur, hennes bok recenseras därför av Jens Liljestrand, biträdande kulturchef på Expressen.
Lyra Koli (f d Ekström Lindbäck) är född 1990 och debuterade 2012. Hon är skribent i SvD Kultur, hennes bok recenseras därför av Jens Liljestrand, biträdande kulturchef på Expressen. Foto: Matti Koli

I en gigantisk klimatkupol i Kanada har västvärlden räddat sig undan framtidens av miljökatastrofer fördärvade planet. Lyra Koli provar sina litterära vingar ordentligt med en lekfull sci fi-roman som kränger och kråmar, utforskar och experimenterar.

Under strecket
Publicerad

Lyra Koli har sedan debuten med ”Tillhör Lyra Ekström Lindbäck” 2012, följd av Augustnominerade ”Ett så starkt ljus” 2014, varit en av landets mest uppmärksammade unga författare och kritiker. En egensinnig, modern och oförutsägbar röst i den svenska prosan.

Med den nya romanen ”Allting växer” provar hon sina litterära vingar ordentligt. Romanen utspelar sig i en framtid där västvärlden har byggt en gigantisk klimatkupol i Kanada som skydd mot en av miljökatastrofer fördärvad planet. Här lever människor i sorglöshet, välnärda på labbproducerad mat, tillfredsställda via skärmar och VR-simulerat sex och inhysta i små trivsamma lägenheter i höghus med prydliga takträdgårdar. Kryonisk nedfrysning har eliminerat dödsbegreppet – i stället konserveras människor i väntan på att framtida medicinska landvinningar ska återställa deras livsmöjligheter. Lyckan borde alltså vara fullständig.

Annons
Annons
Annons