Annons
X
Annons
X

Här kan regeringen bli överkörd i riksdagen

Det parlamentariska läget öppnar upp för riksdagen att köra över regeringen inom en rad sakområden. Det kräver dock att allianspartierna och Sverigedemokraterna är överens om politiken. Förra veckan kom nya besked om alliansförslag som SD ställer sig bakom.

Bild 1 av 1

Bild 1 av 5

Skola
Alliansen har räknat upp sju förslag på skolområdet som man menar kan hanteras utanför budgeten: Tioårig grundskola, betyg från årskurs fyra, möjligheten till ordningsomdömen, frivilligt gymnasium, frivilligt om gymnasiet ska vara högskoleförberedande, mer idrott i skolan och tillåtet med skolavslutning i kyrkan. SD ställer sig bakom samtliga.

Annons
X
Annons
X
Foto: JESSICA GOW/TT. Bild 1 av 1

Bild 2 av 5

Foto: JESSICA GOW/TT.

Alliansen har i olika motioner föreslagit straffskärpningar. Bland annat för dråp, grov misshandel, grovt rån, grovt olaga tvång och narkotikabrott. Även Sverigedemokraterna vill se skärpta straff.

Annons
X
Annons
X
Foto: RICH PEDRONCELLI Bild 1 av 1

Bild 3 av 5

Foto: RICH PEDRONCELLI

Kärnkraft
Alliansen kräver att den energiöverenskommelse som finns sedan tidigare ska stå fast. Något som kan äventyras av kärnkraftsmotståndet i Miljöpartiet. Josef Fransson, som är Sverigedemokraternas talesperson i energifrågor, säger till Ekot att SD är beredda att ställa sig bakom Alliansen i frågan. Det för att försvåra för regeringen att inskränka möjligheten att bygga ny kärnkraft för att ersätta gammal.
– Vi ser gärna att energipolitiken avhandlas i riksdagen och att riksdagen får stort inflytande över framtidens energipolitik, säger han till Ekot.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: AP Bild 1 av 1

  Bild 4 av 5

  Foto: AP

  Vargjakt
  Frågan om vargjakt splittrar regeringen. Miljöminister Åsa Romson (MP), som är kritisk till jakten, sade i oktober att hon och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) är oense i frågan. Att Alliansen tycker att licensjakten på varg ska få fortsätta, och får stöd av Sverigedemokraterna, är något som kan komma att komplicera frågan ytterligare.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: FREDRIK PERSSON/TT. Bild 1 av 1

  Bild 5 av 5

  Foto: FREDRIK PERSSON/TT.

  Bostadsbygge
  Alliansen har i sitt så kallade ”Sverigebygge” förslag om bland annat ändringar av bullerregler och hur länge detaljplaner ska gälla. Enligt Sveriges Radios Ekot ställer sig Sverigedemokraterna delvis bakom förslagen.
  – Vi ser väl gärna att man ser över möjligheterna att ändra, säger Mikael Eskilandersson, ledamot för Sverigedemokraterna i civilutskottet, till Ekot.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X