Foto: Anders Ahlgren

Här är festivalen där Abba fortfarande spelar

Oasish, Stereotonics och Hot Red Chilli Peppers. Varför besöka en rockfestival där alla artister är imitatörer? SvD Kultur reste till brittiska Glastonbudget – och hamnade mitt i en personlig tragedi.

Publicerad

En medelålders man utklädd till Oompa-Loompier, det kortväxta folket i “Kalle och Chokladfabriken”, står vid staketet bredvid stora scenen. Med orangemålat ansikte, illgrön peruk och vita snickarbyxor håller han en ljummen öl i plastglas i ena handen och en pappfigur i mänsklig storlek i den andra. Figuren föreställer en kvinna i rosa träningsoverall som liknar rollfiguren Vicky Pollard från humorprogrammet ”Little Britain”. Hon skjuter en barnvagn med en docka framför sig. Från hennes mun sticker en pratbubbla med karaktärens catchprase “Yeah but no but yeah but”.

Många festivalbesökare stannar till och ber om att få ta en bild. Oompa-Loompiern ställer villigt upp och poserar. Vad de som som jagar roliga bilder till sina konton på Instagram och Facebook inte vet är att de bevittnar en tragedi.