Här hittar du stans bästa desserter

I Stockholms finns det gott om lyxiga och nytänkande dessertmenyer för den sötsugne.
I Stockholms finns det gott om lyxiga och nytänkande dessertmenyer för den sötsugne.

Fluffiga marängtäcken, syrliga vinbärsskördar och gyllene chokladgrisar. Vi listar fem krogar för den som är ute efter enastående kombinationer av sötma och elegans.

Under strecket
Publicerad
Annons
Söta små konstverk till desserter serveras på Garba.

Söta små konstverk till desserter serveras på Garba.

Foto: Garba

1 / 5

Kondisbitarnas paradis: Garba

Söta små konstverk till desserter serveras på Garba. Foto: Garba

I våras slog kockarna Linn Söderström och Marion Ringborg äntligen upp dörrarna för Garba på en permanent adress. Att duon gillar desserter är ingen överraskning – de ägnade ett helt kapitel åt ämnet i sin populära kokbok så sent som i höstas. Garbas söta filosofi tar avstamp i de olika säsongerna, vilka bär och frukter som är bäst just nu. Smakerna är tydliga och tallrikarna lagom avskalade. För den som hellre köper med än slår sig ned finns nu även Garbas bageri, där man enkelt kan drömma sig bort bland konditorn Malin Stjernströms söta små konstverk.

Garba

Surbrunnsgatan 47

garba.se

Annons
Annons
Bomba – en italiensk smakexplosion med hallon- och myntagelato, pistabebotten och italiensk maräng som bränns av vid bordet.

Bomba – en italiensk smakexplosion med hallon- och myntagelato, pistabebotten och italiensk maräng som bränns av vid bordet.

Foto: L’Avventura

2 / 5

Italienälskarens favorit: L’Avventura

Bomba – en italiensk smakexplosion med hallon- och myntagelato, pistabebotten och italiensk maräng som bränns av vid bordet. Foto: L’Avventura

Den som saknat Italien under pandemin har med största sannolikhet redan skaffat stammisbord på L’Avventura. För det är antagligen så nära man kan komma utan att lämna landet. Är ni ett sällskap som fortfarande blir sugna på en maffig marängdessert efter crudo, tryffelpasta och branzino? Då är Bomba grejen. Hallon- och myntagelato, pistagebotten och italiensk maräng som bränns av vid bordet. Får man inte nog av eldkonsterna är det bara att beställa en Pineapple flambé, när kyparen ändå rullat ut silvervagnen.

L’Avventura

Sveavägen 77

lavventura.se

Annons
Annons
På Matateljén i Enskede innehåller många desserter syrliga färska bär från grannens trädgård.

På Matateljén i Enskede innehåller många desserter syrliga färska bär från grannens trädgård.

Foto: Matateljén

3 / 5

Finstämd villaidyll: Matateljén

På Matateljén i Enskede innehåller många desserter syrliga färska bär från grannens trädgård. Foto: Matateljén

I Enskedes gamla järnaffär väntar en av Stockholms mest återhållsamma och lyxiga kvarterskrogar. Menyn varierar men är alltid så pass smal att ingen rätt kan gömma sig bakom den andra, alltid med tonvikt på det gröna och närproducerade. Det är ofta svårt att avgöra om desserterna är en större fröjd för ögat eller gommen. De senaste anrättningarna är inga undantag, och dessutom en uppvisning i Enskedes goda grannsämja. Alltså jordgubb- och fikonbladskräm med lättvispad grädde och macadamianötter, samt glass och olja gjord på svartvinbärsblad med syrliga färska bär från grannens trädgård.

Matateljén

Stora gungans väg 7

matateljen.se

Annons
Annons
Smash the Piggy Bank – Stockholms mest instagrammade dessert hittar du på Bonnie’s.

Smash the Piggy Bank – Stockholms mest instagrammade dessert hittar du på Bonnie’s.

Foto: Bonnie’s

4 / 5

Fotovänlig explosion: Bonnie’s

Smash the Piggy Bank – Stockholms mest instagrammade dessert hittar du på Bonnie’s. Foto: Bonnie’s

Ett av huvudstadens gamla bankpalats firar snart tre år som exklusivt boutiquehotell. I hjärtat av det nu etablerade Bank Hotel väntar restaurangen Bonnie’s med sina turkosa sammetssoffor, marmorklädda valv och schackrutiga golv. Vid premiären drog dessertmenyn omedelbart allas ögon och mobilkameror åt sig – fixstjärnan Smash the Piggy Bank blev en omedelbar Instagram-succé. En gyllene chokladgris som serveras med glass och salt kolasås. Och just det, den brister ut i en salig röra av maränger, chokladpuffar och bär när den bankas sönder med en liten hammare.

Bonnie’s

Arsenalsgatan 6

bankhotel.se

Annons
Annons
Svenska smaker dominerar på tvåstjärniga Gastrologik.

Svenska smaker dominerar på tvåstjärniga Gastrologik.

Foto: Gastrologik

5 / 5

Avancerade smaktekniker: Gastrologik

Svenska smaker dominerar på tvåstjärniga Gastrologik. Foto: Gastrologik

Tvåstjärniga Gastrologik bjuder sina gäster på idel avsmakningsmenyer, som ständigt byter skepnad men alltid innehåller tre söta rätter. Med sin uttalat svenska gastronomiska inriktning som grund finns varken citron, choklad eller vanilj i köket. Istället närmar sig Anton Bjuhr och Jacob Holmström sina söta rätter med stort allvar och avancerade tekniker som i stor utsträckning inspirerats av det varma köket. Fokuserade på ett fåtal riktigt bra ingredienser och renodlade smaker – vad sägs om havtornsorbet med en salt och syrlig karamell på svarta krusbär?

Gastrologik

Artillerigatan 14

gastrologik.se

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons