Annons

Linda Nordlund:Har Hassan infiltrerat miljöförvaltningen i Orsa?

Henrik Schyffert, Kristian Luuk och Fredrik Lindström var programledare för radioprogrammet "Hassan" i P3.
Henrik Schyffert, Kristian Luuk och Fredrik Lindström var programledare för radioprogrammet "Hassan" i P3. Foto: TT/Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYR N
Under strecket
Publicerad

Vid vägkanten står en skylt som lockar med hembakat fika. Det är Ann-Louise Danielsson, företagaren bakom Skogslyckans kursgård och kafé utanför Orsa, som bakar allt hon säljer från grunden. Men kommunens inspektör från Mora Orsa miljöförvaltning är inte nöjd, kan man läsa i Dalarnas Tidningar (9/8-16). Inspektören menar att skylten måste bort, eftersom ”hembakat” kan få kunden att tro att fikat är bakat i Danielssons hem.

Om hade det verkligen varit så att Ann-Louise Danielsson hade bakat bullarna hemma och sedan velat sälja dem, hade det också varit skäl för en varning vid inspektionen. Få privata kök uppfyller Livsmedelsverkets regler för bageriverksamhet – till exempel att ha flera kylar med olika temperatur och ett särskilt nedkylningsskåp för sådant som ska svalna. Vissa kommuner kräver även ett separat mjölrum. Inspektörens ordmärkeri är därmed en byråkratisk ironi.

Annons
Annons
Annons