Annons

Här har viruset hejdats – men risk för ”återfall” kvar

Foto: Lee Jin-man/AP

Flera länder i Asien har hejdat coronavirusets framfart. Masstester och frihetsinskränkande åtgärder kan vara förklaringen, men ännu är det för tidigt att dra slutsatser, säger före detta statsepidemiologen Annika Linde.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Den svenska sjukvården rustar nu inför en befarad kris där ett stort antal personer kommer att behöva vård efter att ha smittats av coronaviruset. På andra håll i världen har länder börjat andas ut efter till synes lyckade försök att hindra virusets spridning.

Den mest dramatiska förändringen har skett i Kina, utbrottets hemort. Enligt den officiella statistiken sker nu i princip ingen inhemsk smittspridning i landet.

Närliggande länder och områden som Singapore, Hongkong och Taiwan har betydligt färre konstaterat smittade per capita än Europa. I Sydkorea verkar smittspridningen ha minskat kraftigt.

Tidigare statsepidemiologen Annika Linde säger att det är för tidigt att dra slutsatser av olika länders hantering av virusutbrottet. Men framgångarna kan till viss del bero på integritetskränkande åtgärder, säger hon.

I Kina och Sydkorea har myndigheterna spårat misstänkta fall genom att analysera deras kortköp och spåra personernas rörelser via mobiltelefonerna.

– Det är en knepig fråga. Jag tror inte att vi har varken acceptansen eller de tekniska förutsättningarna att genomföra sådant i Sverige, säger Annika Linde till SvD.

Annons
Annons

Linde säger att hon inte har någon kritik mot Folkhälsomyndighetens arbete mot coronavirusets utbredning i Sverige, men att det skulle vara bra om testkapaciteten kunde utökas.

Ett annat land som haft en gynnsam utveckling är Japan. Landet var ett av de första utanför Kina att upptäcka smittade personer, men har i dag färre smittade än många andra länder.

Den japanska regeringen uppmanade visserligen i februari landets skolor att stänga. Men landet har inte vidtagit de kraftiga åtgärder som införts i Europa den senaste veckan, som stängda gränser, karantän och självisolering.

I stället har det mesta flutit på som vanligt i landet, enligt flera medier. I Tokyo har kollektivtrafiken varit lika välfrekventerad som den brukar, och restaurangerna har hållit öppet.

Japan har hittills haft omkring 1 000 konstaterade fall av smittade, vilket inte inkluderar kryssningsfartyget Diamond Princess, som befann sig i karantän i Yokohama en knapp månad.

Jag gissar att Japan snart kommer att se en kraftig utveckling.

Landet har därmed 0,1 fall per 10 000 invånare, att jämföra med Sverige som har två bekräftade fall per lika många invånare.

Kenji Shibuya, professor vid King’s College London, säger till Bloomberg att Japan kan ha lyckats ovanligt väl att isolera smittokluster, men att det även är möjligt att de låga siffrorna beror på att relativt få misstänkta fall har testats.

– Jag gissar att Japan snart kommer att se en kraftig utveckling och att man kommer tvingas byta fokus från att hålla smittade isolerade till att försöka fördröja kulmen, säger han till tidningen.

Annons
Annons

Frågan om ländernas hantering av coronaviruset har debatterats kraftigt den senaste tiden efter att smittspridningen i mars ökat i bland annat Europa.

Många europeiska länder har vidtagit hårdare åtgärder än Sverige, som att stänga skolor, begränsa alkoholförsäljning och omfattande karantän – som i Italien, Frankrike och Spanien.

Annika Linde säger att det är för tidigt att recensera åtgärderna eftersom det är oklart hur pandemin kommer att utveckla sig.

Det finns en risk att det kommer att uppstå nya utbrott i länderna som lyckats begränsa smittspridningen. Dessutom kan demografiska skillnader mellan länderna vara mer avgörande än smittskyddsåtgärder.

– Det går inte att göra en ordentlig utvärdering förrän i efterskott, säger Annika Linde.

Enligt statistik från Johns Hopkins-universitetet, som uppdaterades på söndagskvällen, har totalt 334 000 personer testat positivt för covid-19 i världen. Av dem har drygt 14 000 dött, och 97 000 tillfrisknat.

Flest fall har konstaterats i Kina, där 81 000 testat positivt. I Italien finns 59 000 konstaterade fall, följt av Spanien, USA och Tyskland, som alla har 24 000 till 32 000 bekräftade fall.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons