”Inte skett någon krock sedan 1937”

Svenska Dagbladets vägpatrull gör ett besök på Värmdövägen utanför Stockholm i augusti 1954 för att kontrollera om bilisterna sköter sig.
Svenska Dagbladets vägpatrull gör ett besök på Värmdövägen utanför Stockholm i augusti 1954 för att kontrollera om bilisterna sköter sig. Foto: Svenska Dagbladets arkiv

Trafiken var ett återkommande ämne i pressen under 1950-talet. Antalet bilar växte explosionsartat för varje år och 1954 såldes för första gången över 100 000 nya bilar i Sverige. Med ökad trängsel på vägarna minskade också hänsynen i trafiken. Därför sjösatte polisen ”Operation vägvett” – en satsning på att få folk att uppföra sig i trafiken.

Under strecket
Publicerad
Annons

I augusti 1954 ger sig Svenska Dagbladets signatur Oleg sig ut i Stockholmstrafiken. Han kommer hem med en lite annorlunda bild än polisens larmrapport. ”…det är fantastiskt vad majoriteten kör bra, alldeles otroligt bra. Det ser man inne i stan och vid de svåra utfartsvägarna från stan…”

SvD:s ”vägpatrull” söker upp kända problemavsnitt i och utanför Stockholm och den positiva bilden står sig, även om man lägger märke till en och annan som inte sköter sig.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons