X
Annons
X
Foto: Vilhelm Stokstad/Kontinent

Fyra miljoner strukna som medborgare: ”Råder panik”

Nationalismen har fått vind i seglen i Indien sedan högerpopulistiska BJP kom till makten 2014. I delstaten Assam har fyra miljoner människor raderats ur medborgarregistret. Tusentals ställs inför tribunaler där lag och rätt inte råder.

 

GUWAHATI Azmal Haque, 51, hade alltid tagit sin indiskhet för given. Men när delstatsregeringen i fjol presenterade ett register över alla medborgare saknades hans namn, trots att han är född och uppvuxen i den indiska delstaten Assam.

Guwahati, Indien: Azmal Haque tjänstgjorde i den indiska armén i 30 år innan han gick i pension. Han får sin pension från allmänna medel, men han listas inte i medborgarregistret och betraktas därför nu som utböling.

Foto: Vilhelm Stokstad/Kontinent Bild 1 av 9

Silchar, Indien: Ruksha Khan, 35 år, är exkluderad från medborgarregistret, trots att hennes papper visar att hennes föräldrar röstade i valet 1966 och id-handlingar och skatteregistret styrker hennes medborgarskap. Efter att hennes make insåg att han inte stod med i listorna tog han sitt liv, så hon är nu ensamstående med tre barn.

Foto: Vilhelm Stokstad/Kontinent Bild 2 av 9

Silchar i södra Assam

Foto: Vilhelm Stokstad/Kontinent Bild 3 av 9

Guwahati, Indien: Läkaren Sanaullah tjänstgjorde i den indiska armén 1987–2017. När medborgarregistret offentliggjordes upptäckte han att någon utpekat honom som olaglig immigrant med förfalskade dokument.

Foto: Vilhelm Stokstad/Kontinent Bild 4 av 9

Guwahati, Indien.

Foto: Vilhelm Stokstad/Kontinent Bild 5 av 9

Boktravarna sträcker sig från golv till tak i författaren och aktivisten Jyorimay Janas kontor i Nagaon.

Foto: Vilhelm Stokstad/Kontinent Bild 6 av 9

Rowta, Indien: Saimun Nessa, 52, sörjer sin man som dog i det så kallade ”utlänningshäktet” för bara några veckor sedan.

Foto: Vilhelm Stokstad/Kontinent Bild 7 av 9

Rowta, Indien: 68-årige Zutku Seikhs namn finns inte med i medborgarregistret, trots att hans röstat i delstaten 1985 och betalat skatt för land och arbete sedan 1960-talet. Han säger att stressen och oron över framtiden är outhärdlig.

Foto: Vilhelm Stokstad/Kontinent Bild 8 av 9

Suraj Kumis familj är ursprungligen från Bihar men har bott i regionen i omkring 100 hundra år när de flyttade in för att arbeta på teplantage. Hon har lämnat in massor av dokument som styrker hennes ursprung men finns inte med i medborgarregistret.

Foto: Vilhelm Stokstad/Kontinent Bild 9 av 9