X
Annons
X

Här grillas fläsket ute på gatan

Gäster från hela stan lockas till Rådmansgatan på torsdagar när Jonas Wigert tar ut grillen på gatan och grillar.

1/2

Jonas Wigert som driver Bon bon deli grillar grissiderullar ute på gatan på torsdagar.

Foto: Dan Hansson
2/2

Grillade grissiderullar.

Foto: Dan Hansson

Varje torsdag står röken redo på Rådmansgatans trottoar. Lilla krogen Bon Bon Delis porchettamackor och eftermiddagshäng har blivit en snackis i kvarteren.

Klockan tio på förmiddagen ställer Jonas Wigert fram röken på trottoaren utanför hans krypin Bon Bon Deli på Rådmansgatan. Sex timmar senare skär han upp den saftigt grillade grissidan i tunna skivor och lägger dem på hemgjort surdegsbröd med tryffelmajonnäs och finriven pecorino.

– Den här porchettamackan är vår senaste rätt. Jag tycker att den har bra balans mellan ost och majonnäs, syra och hetta. Tanken var att göra något extravaganat, där allt är lite för mycket av ost, majonnäs och kött. Egentligen är det inte rimligt att äta så många kalorier, men det är ett jäkligt gott hantverk, säger Jonas Wigert medan reggaerytmerna rullar fram i den lilla lokalen.

Annons
X

Bon Bon Deli är småsyskon till Jonas Wigerts andra krog; tapasbaren Bon Bon på Kungstensgatan. Delin öppnade redan för två år sedan, men allt sedan grillen lyftes ut på gatan i vintras har ryktet och röken spridits bortom Östermalm och lokala arkitektstudenter på väg hem från föreläsningarna.

– På delin har vi lämnat Spanien för trakterna kring södra USA. Från början låg det faktiskt en deli i lokalen, men det är ju roligare att laga mat – så vi förvandlade delin till krog/bar och en sorts mini-nattklubb. Bon Bon Deli ändrar skepnad. Framåt slutet av veckan går det från luncher mer mot cocktailbar med dj:s. Ju mer folk, desto senare håller vi öppet.

Jonas Wigert har sin kockbakgrund både i Stockholm, Paris och USA.

– Här i stan var ett av mina första jobb hos Paul & Norbert på Strandvägen. Sedan stack jag till Paris och några berömda bistror. Och i USA var jag framför allt i San Diego nära mexikanska gränsen.

Det är alltså framför allt från södra USA han har tagit med sig idén om ett Bon Bon Deli. Allt som är kladdigt och gott, lyder devisen.

– Jag vill laga mat jag själv gillar att äta – som är billig och som tydligen får många gäster att återkomma dagligen. Även om det kanske inte är helt nyttigt att gå hit varje dag…

Så vad är hemligheten bakom porchettamackan?

– Viktigast är att ha en grill med lock, så att köttet kan grillas indirekt. Och så är det ett måste att köttet får ligga torrsaltat och vila i kylen i två dygn med massor av färska örter och vitlök.

Porchettamacka Foto: Dan Hansson

Läs även

Annons
X
Annons
X

Jonas Wigert som driver Bon bon deli grillar grissiderullar ute på gatan på torsdagar.

Foto: Dan Hansson Bild 1 av 3

Grillade grissiderullar.

Foto: Dan Hansson Bild 2 av 3

Porchettamacka

Foto: Dan Hansson Bild 3 av 3
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X