Här finns Sveriges bästa skolmat

På utsidan ser Nannaskolan i Uppsala ut som en helt vanlig skola. Men därinne finns Sveriges bästa skolrestaurang.

Melba, Selma och Kaleb och de andra eleverna kan alltid välja mellan tre olika rätter ”Dagens gröna”, ”Dagens rätt” och ”Dagens extra”.
Melba, Selma och Kaleb och de andra eleverna kan alltid välja mellan tre olika rätter ”Dagens gröna”, ”Dagens rätt” och ”Dagens extra”. Foto: Ari Luostarinen

Klockan är tio och dörrarna till Nanna Bistro öppnar om en halvtimme. Snart kommer hungriga elever att strömma in för att fylla på sina energiförråd.

Just nu är det dock lugnt i salen. Kökschefen Patti Uddén och hennes personal jobbar hårt för att hinna med de sista förberedelserna ­innan lunchen drar igång.

Sjätteklassarna Selma, Melba och Kaleb ser fram emot att äta.

– Vi behöver energi! God mat behövs för att man ska orka en skoldag. Om jag inte äter lunch kan jag typ somna, säger Kaleb.

Som tur är serveras det god lunch här. ­Tidigare i år vann kökschefen Patti och hennes ­kollegor första pris i mat­tävlingen SkolmatsGastro 2018 och förra året blev skolan utsedd till "Årets skolrestaurang" av White guide junior.

Patti Uddén, kökschef på Nannaskolan. Foto: Ari Luostarinen

– Det känns väldigt bra. Vi vill såklart att eleverna ska gilla maten. Därför frågar vi dem vad de tycker om lunchen. Om det är något som smakar mind­re bra måste vi lyssna på det och ta reda på varför, berättar Patti.

Dörrarna till restaurangen öppnas och eleverna plockar på sig tallrik och bestick, och ställer sig i matkön. I dag får eleverna välja på paprika- och bönbiff med kall currysås och ris, minestronesoppa med hembakat bröd eller couscousbiffar med kall citrondressing.

– Det finns så mycket att välja på. Är det någon maträtt som man inte gillar kan man alltid välja något annat, det finns alltid tre olika alternativ. Sedan finns ju salladsbuffén också, säger Selma.

– Jag tycker att skolan förtjänar priserna som vi fått. Det är coolt! På min förra skola var det ofta hela potatisar i moset. Det märks att det här köket lägger ner mycket tid på matlagningen, ­säger Melba och plockar på sig några bönbiffar.

Nannaskolan är en kommunal skola som ligger centralt i Uppsala. Fina priser gör inte att ­Nannaskolan spenderar mer pengar än andra skolor i kom­munen. Prislappen per elev och dag ligger på ungefär 8 kronor och 20 öre.

– Testa att gå in i en mataffär och se hur mycket du kommer ut med för den summan. Jag är mycket stolt över köket, säger rektorn Henrik Ljungblom.

Selma, Melba och Kaleb har satt sig ner för att njuta av sin lunch. Trots att det är tidigt på dagen är de redan hungriga.

”Det är rent här och maten är fint upplagd”, säger Kaleb om Nanna Bistro. Foto: Ari Luostarinen

Är det alltid god mat här?

– Såklart det händer att man inte tycker om maten, det kan inte alltid vara gott. Men jag tror att det handlar om vana också. Man klagar ofta på sånt som man inte ätit tidigare, säger Melba.

Hur smakade det i dag då?

– Jättegott. Jag ska ta lite mer, ­säger Selma och reser sig från bordet.

Melba, Selma och Kaleb och de andra eleverna kan alltid välja mellan tre olika rätter ”Dagens gröna”, ”Dagens rätt” och ”Dagens extra”.

Foto: Ari Luostarinen Bild 1 av 3

Patti Uddén, kökschef på Nannaskolan.

Foto: Ari Luostarinen Bild 2 av 3

”Det är rent här och maten är fint upplagd”, säger Kaleb om Nanna Bistro.

Foto: Ari Luostarinen Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X