Annons

Har Finland varit en koloni till Sverige?

Kan man kalla Finland för en svensk koloni undrar en läsare? Historieprofessor Dick Harrison svarar på frågan.
Kan man kalla Finland för en svensk koloni undrar en läsare? Historieprofessor Dick Harrison svarar på frågan. Foto: Janerik Henriksson/TT

Under äldre medeltid var Finland splittrat i flera små hövdingadömen och bygdevälden. I nästa skede blev det en integrerad del av Sverige. Att kalla Finland för en gammal koloni leder alltså helt fel.

Under strecket
Publicerad

Dick Harrison.

Foto: TT

Fråga: För några veckor sedan trillade denna fråga in i mejlboxen, avsänd av en juridikstudent: ”För närvarande studerar vi rättshistoria, varvid jag har blivit fundersam över hur relationen mellan Sverige och Finland har framställts. I ett seminarium på temat kolonisation fördes det fram, och bekräftades av universitetsläraren, att Finland skulle ha varit en koloni till Sverige. Finns det historiskt stöd att beskriva Finland som en svensk koloni?”

Svar: Nej, Finland har aldrig varit koloni till något land. Under äldre medeltid var Finland splittrat i flera små hövdingadömen och bygdevälden. I nästa skede blev det en integrerad del av Sverige (fullt jämbördigt med övriga svenska landsdelar, så småningom med biskopsdöme, lagsagor, universitet, hovrätt och riksdagsrepresentation), därefter (1809) ett storfurstendöme i personalunion med Ryssland, därefter (1917) en självständig republik. Att kalla Finland för en gammal koloni leder alltså helt fel.

Annons
Annons
Annons