Hela denna artikel är en annons

Här får ditt barn chans att vara sig själv

Hanna Larsson hyllar organisationen Brainpool som stöttas av Skandias stiftelse Idéer för livet.
Hanna Larsson hyllar organisationen Brainpool som stöttas av Skandias stiftelse Idéer för livet. Foto: Lena Koller och privat.

Känner du någon som har en särskild begåvning? På Brainpool får människor växa och utvecklas. De är bara ett av många projekt som stöttas av Skandias stiftelse Idéer för livet.

– Jag skulle önska att en sådan organisation hade funnits när jag var yngre, säger 22-åriga läkarstudenten och föreläsaren Hanna Larsson.

Stina Boman Wittich, grundare av Brainpool.

Foto: Per Myrhed

Brainpool är ett community för unga med intellektuella intressen i samverkan med goda förebilder, akademi och näringsliv. De stöttas av Skandias stiftelse Idéer för livet som strävar efter att skapa ett samhälle med bättre hälsa och ökad trygghet. De fungerar även som en katalysator genom att stötta förebyggande insatser för barn och unga. 

– Vi ger dessa ungdomar en intellektuell utmaning, en social samhörighet och ett psykiskt välmående. Ungdomarna som kommer hit är otroligt skärpta och de älskar att ta del av ny kunskap, säger Stina Boman Wittich, grundare av Brainpool. 

Har du en bra idé för barn och unga som du vill förverkliga genom Skandias stiftelse Idéer för livet? Här kan du söka ett stipendium!Extern länk

Uppskattar Idéer för livet

Varje vecka arrangerar Brainpool föreläsningar på Zoom fyllda med kunskap, personliga inspiratörer och diskussioner. Det kan handla om allt från professorer som föreläser om svarta hål till diskussioner om aktiv dödshjälp, rymden, filosofi, matematik och framtiden.

Stina Boman Wittich, grundare av Brainpool.

Foto: Per Myrhed

– Vi erbjuder inspiration, gemenskap och en möjlighet för ungdomar att utveckla sin egen potential genom att bygga relationer med näringsliv och arbetsmarknad, säger Stina Boman Wittich och betonar att de uppskattar det som Skandias stiftelse Idéer för livet har gjort för Brainpool.

Stina Boman Wittich, grundare av Brainpool.
Stina Boman Wittich, grundare av Brainpool. Foto: Per Myrhed

Hanna Larsson kom i kontakt med Brainpool för några år sedan, men redan på dagis märkte hon att någonting var lite annorlunda. 

– Jag hade en stark känsla för moral, för vad som var rätt och vad som var fel. Jag tyckte att det var jobbigt när andra barn bröt mot regler. Jag bar på en känsla av att vara annorlunda och hade svårt att nå fram till de andra barnen, säger Hanna Larsson. 

Läs mer om Skandias stiftelse Idéer för livet samt aktuella konferenser och utbildningarExtern länk

I dag är Hanna Larsson 22 år. Hon studerar på läkarprogrammet, forskar och skriver. När hon ser tillbaka på sina skolår innan universitetstiden önskar hon att det hade funnits en plats hon kunnat besöka för att få utlopp för sina intellektuella intressen. 

– På så vis hade jag kunnat undvika flera år av psykisk ohälsa, säger Hanna Larsson. 

Föreläser för medlemmar

Vid sidan av sina medicinstudier genomför hon föreläsningar för medlemmar i Brainpool. Temat varierar, men det kan exempelvis handla om hur man tar sig igenom grundskolan när den känns meningslös.

– Skolan innan universitetsvärlden kan vara tuff för den som söker djupare kunskap än den som normalt förmedlas. I grundskolan och på gymnasiet förväntas man passa in i en mall och det uppskattas inte att man har särskilda intellektuella intresseområden, avslutar Hanna Larsson. 

Här finns allt du behöver veta om Skandias stiftelse Idéer för livet Extern länk
Artikelserien Generation C presenteras av SkandiaSkandia

Till Generation C
Annons
Annons
Annons