Annons

Här får kycklingarna som dödas i Sverige leva

Jens och Andrea Bodden föder upp tuppkycklingar som annars skulle avlivas.
Jens och Andrea Bodden föder upp tuppkycklingar som annars skulle avlivas. Foto: Tomas Lundin

Fem miljoner tuppkycklingar gasas ihjäl och mals ner till biobränsle varje år i Sverige. Det är den mörka baksidan av vår äggkonsumtion – med 2 000 ton ägg enbart under påskveckan.

I Tyskland införs nu könsbestämning innan äggen kläcks. Andra låter tuppkycklingarna leva och tar ut ett högre äggpris.

Under strecket
Publicerad

Jens och Andrea Bodden föder upp tuppkycklingar som annars skulle avlivas.

Foto: Tomas Lundin Bild 1 av 6

Andrea Bodden i ett av stallen där tuppkycklingarna växer upp innan de slaktas efter 17 veckor.

Foto: Tomas Lundin Bild 2 av 6

Andrea Bodden i ett av stallen där tuppkycklingarna växer upp innan de slaktas efter 17 veckor.

Foto: Tomas Lundin Bild 3 av 6

Andrea Bodden i ett av stallen där tuppkycklingarna växer upp innan de slaktas efter 17 veckor

Foto: Tomas Lundin Bild 4 av 6

En av rasthagarna där tuppkycklingarna rör sig fritt.

Foto: Tomas Lundin Bild 5 av 6

Jens Boddens inspekterar åkrarna med ekologiskt odlade grödor. I år har det varit för kallt och för torrt.

Foto: Tomas Lundin Bild 6 av 6

Jens och Andrea Bodden föder upp tuppkycklingar som annars skulle avlivas.

Foto: Tomas Lundin Bild 1 av 1
Jens och Andrea Bodden föder upp tuppkycklingar som annars skulle avlivas.
Jens och Andrea Bodden föder upp tuppkycklingar som annars skulle avlivas. Foto: Tomas Lundin

GOCH En smal väg leder fram till ekogården Biohof Bodden väster om Goch bara några kilometer från den nederländska gränsen. ”Nej till genteknik”, står det på en skylt vid infarten. I köket steker Andrea Bodden ägg. Klockan är tio och det är dags för en andra frukost.

Annons
Annons
Annons