Här får ”gammal” mat en ny chans

 Julius 10 år, Adina 11 år, Markus 11 år. Det finns knep för att ta till vara grönsaker och frukt som börjar se vissna ut, konstaterar gänget.
Julius 10 år, Adina 11 år, Markus 11 år. Det finns knep för att ta till vara grönsaker och frukt som börjar se vissna ut, konstaterar gänget. Foto: Emma-Sofia Olsson

Varje år slängs cirka 19 kilo ätbar mat per person i Sverige. På matsvinnsfritids lär sig barnen att ta vara på ”gamla” matvaror.

Under strecket
Publicerad

Julius 10 år. När soppan smakas av gäller det att få en balans mellan smakerna salt, surt, sött och beskt.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Tips! Har du bröd hemma som börjar bli gammalt och torrt? Släng det inte! Doppa i pannkakssmet, stek, och ha på kanel och socker. Vips har du smaskiga fattiga riddare till efterrätt!

Foto: Emma-Sofia Olsson

Adina skär brödkrutonger till soppan av gammalt bröd. Kanterna sparas, de ska användas till att baka nytt bröd.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Julius 10 år. När soppan smakas av gäller det att få en balans mellan smakerna salt, surt, sött och beskt.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Grytorna med rotfruktssoppa puttrar på spisen och en härlig doft sprider sig i köket. De tolv barnen på matlagningskursen står vid sina skärbrädor och hackar brödkrutonger att ha i soppan. Men kanterna sparas – de ska användas till att baka nytt bröd nästa dag.

– Om man slänger en massa mat har bönderna slitit i onödan, säger Julius, en av deltagarna.

– Det förstör miljön också, de pratade om det i går på lektionen, lägger Adina till.

Varje dag slängs mycket mat trots att den går utmärkt att äta. Men så behöver det inte vara. Syftet med matsvinnsfritids är att deltagarna ska lära sig hur man kan ta vara på maten så att den inte behöver kastas.

Julius 10 år. När soppan smakas av gäller det att få en balans mellan smakerna salt, surt, sött och beskt.
Julius 10 år. När soppan smakas av gäller det att få en balans mellan smakerna salt, surt, sött och beskt. Foto: Emma-Sofia Olsson

Vilken mat tror ni slängs mest?

– Jag tror att det är mejeriprodukter. Man glömmer att dricka upp mjölken och sen ser man ”oj, den har gått ut!”. Och då slänger man den, säger Markus.

Tips! Har du bröd hemma som börjar bli gammalt och torrt? Släng det inte! Doppa i pannkakssmet, stek, och ha på kanel och socker. Vips har du smaskiga fattiga riddare till efterrätt!

Foto: Emma-Sofia Olsson

Adina skär brödkrutonger till soppan av gammalt bröd. Kanterna sparas, de ska användas till att baka nytt bröd.

Foto: Emma-Sofia Olsson

– I dag använde vi grädde som gick ut för typ två veckor sen. Den var sur, men det går bra att ha i soppa, säger Adina.

Att minska matsvinnet handlar inte bara om att ta hand om det man har hemma. Redan i affären går det att tänka till, när man väljer grönsaker till exempel.

– Man kan köpa något som ser lite ledset ut om man vet att man ska använda det samma dag. Det är inte som att det kommer hinna ruttna, säger Adina.

Tips! Har du bröd hemma som börjar bli gammalt och torrt? Släng det inte! Doppa i pannkakssmet, stek, och ha på kanel och socker. Vips har du smaskiga fattiga riddare till efterrätt!
Tips! Har du bröd hemma som börjar bli gammalt och torrt? Släng det inte! Doppa i pannkakssmet, stek, och ha på kanel och socker. Vips har du smaskiga fattiga riddare till efterrätt! Foto: Emma-Sofia Olsson

Det är lätt att tro att frukt och grönsaker blivit dåliga så fort de inte ser lika fräscha ut längre. Därför är det viktigt att också lukta och smaka på maten, berättar barnen. Och det finns knep som får maten att hålla längre.

– Om en banan är lite brun ska man inte kasta den. Det går att frysa in och göra bananglass och banansmoothie, tipsar Julius.

Kursdeltagarna provsmakar sina soppor. Vissa vill ha mer kryddor. Soppan fördelas i glasburkar och kursledaren Karolina Sparring ringlar lite örtolja över portionerna. Klart!

Adina, Markus och Julius brukar alla laga mat hemma. Och det lär bli ännu mer nu, tror de.

– Det är kul att laga mat, men jag visste inte att jag kunde laga så här god mat, säger Markus.

Adina skär brödkrutonger till soppan av gammalt bröd. Kanterna sparas, de ska användas till att baka nytt bröd.
Adina skär brödkrutonger till soppan av gammalt bröd. Kanterna sparas, de ska användas till att baka nytt bröd. Foto: Emma-Sofia Olsson
Testa SvD Junior! junior.prenservice.se
Annons
Annons
Annons
Annons