Annons

Här får du svaren på eurofrågorna

Folkomröstningen om euron närmar sig. Många väljare är fortfarande osäkra och det kan vara svårt att hitta rätt bland alla argument. SvD har bett några av tungviktarna i debatten att ge besked om vad ett fullvärdigt EMU-medlemskap skulle betyda för Sverige.

Under strecket
Publicerad

Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi. Ledde utredningen som kom fram till att Sverige inte borde gå med i EMU vid starten. I dag säger han ja till euron, av politiska skäl och för att den svenska ekonomin är mer redo. Lena Ek (c) Kampanjledare Maria Wetterstrand (mp) Språkrör Anders Sundström (s) Kampanjledare Gunilla Carlsson (m) Kampanjledare 1Det finns bara ett enda svar som man kan ge med något slags vetenskaplig hederlighet, och det är att vi inte kan svara på frågan. Vi kan peka på faktorer som kan ge både fler och färre jobb, men det går inte att säga något om nettoeffekten.

2Rimligen blir det en viss räntenedgång men av begränsad storleksordning. På sikt skulle jag säga att räntesänkningen ligger i intervallet 0,2-0,5 procentenheter.

Annons
Annons
Annons