X
Annons
X
Av SvD

Här får du den bästa koffeinkicken i världen

Glöm internationella kaffekedjor och ta i stället kaffeseden dit du kommer. Att gå på coffeehouse utomlands och dricka inhemskt kaffe är betydligt mycket mysigare – och godare. Här listar vi 13 sätt att dricka kaffe världen över.

En croissant är ett måste till morgonkaffet i Frankrike.

Foto: Elly Godfroy/IBL Bild 1 av 1

Bild 1 av 14

En croissant är ett måste till morgonkaffet i Frankrike.
En croissant är ett måste till morgonkaffet i Frankrike. Foto: Elly Godfroy/IBL

Fikakulturen i Sverige är inte oväntat intressant när Condé Nast Traveller går igenom hur människor dricker sitt kaffe i olika länder. Bilden är att vi svenskar fikar minst två gånger om dagen, såväl hemma som på jobbet. Gärna i sällskap med andra och helst med fikabröd till. I Frankrike gillar de också något sött till kaffet, precis som i Österrike – medan däremot italienarna helst tar en espresso på stående fot.

Annons
X
Annons
X

Mer kaffe än mjölk i Australiens variant av cappuccino.

Foto: Tony French/IBL Bild 1 av 1

Bild 2 av 14

Flat White – Australien

Mer kaffe än mjölk i Australiens variant av cappuccino.
Mer kaffe än mjölk i Australiens variant av cappuccino. Foto: Tony French/IBL

Även om du kan få en flat white världen över är den ändå godast i Australien, där den uppfanns på 1980-talet. Kaffet, där skummad mjölk hälls över en espresso, liknar visserligen en latte eller cappuccino men det är proportionerna i koppen som gör skillnaden. Mängden kaffe är nämligen betydligt större än mängden mjölk och ett tunt lager sammetslikt skum utgör det som ger namnet "flat".

Annons
X
Annons
X

En espresso på stående fot i Italien.

Foto: Stuart Forster/IBL Bild 1 av 1

Bild 3 av 14

Espresso – Italien

En espresso på stående fot i Italien.
En espresso på stående fot i Italien. Foto: Stuart Forster/IBL

Gör som italienarna – ta en espresso på stående fot och drick den fort. Här handlar det inte om tidsbrist utan snarare om att få sitt kaffe på rätt sätt. Målet är att dricka espresson innan det krämiga "fettet" som från början täcker espresson försvinner – det lagret låser nämligen in kaffesmaken. I Italien gäller också regeln att aldrig beställa en cappuccino efter elva på förmiddagen eftersom det sägs att det påverkar matsmältningen negativt.

Stäng

SvD Perfect Guide:s Nyhetsbrev - Perfect Weekend ger dig din bästa läsning inför helgen varje fredag

    Anmäl dig här kundservice.svd.se
    Annons
    X
    Annons
    X

    Den rostfria koppen gör det heta kaffet svalare.

    Foto: Krishnan V/IBL Bild 1 av 1

    Bild 4 av 14

    Kaapi – Indien

    Den rostfria koppen gör det heta kaffet svalare.
    Den rostfria koppen gör det heta kaffet svalare. Foto: Krishnan V/IBL

    Beställer du en kaapi i Indien får du troligen in en rostfri mugg på bordet med kaffe bryggt på finmalet kaffepulver. Kaffet bryggs i ett särskilt metallfilter och blandas med skummad mjölk. Att det serveras i en rostfri bägare beror på att den gör den heta drycken lite svalare och mer drickvänlig.

    Annons
    X
    Annons
    X

    Kubanskt kaffe bryggs direkt på sockret.

    Foto: Jose More/IBL Bild 1 av 1

    Bild 5 av 14

    Café Cubano – Kuba

    Kubanskt kaffe bryggs direkt på sockret.
    Kubanskt kaffe bryggs direkt på sockret. Foto: Jose More/IBL

    En café cubano är den kubanska varianten på en italiensk espresso. Skillnaden här är att kaffet i Kuba bryggs direkt tillsammans med socker. Vill du ha lite mjölk i kaffet ska du beställa en cortadito.

    Annons
    X
    Annons
    X

    Ofta får du mjölken vid sidan av för att själv kunna göra din café au lait.

    Foto: Ros Drinkwater/IBL Bild 1 av 1

    Bild 6 av 14

    Café au lait – Frankrike

    Ofta får du mjölken vid sidan av för att själv kunna göra din café au lait.
    Ofta får du mjölken vid sidan av för att själv kunna göra din café au lait. Foto: Ros Drinkwater/IBL

    En café au lait är alltid rätt – såväl i Frankrike som i andra länder. För de flesta är väl en café au lait en kaffe blandad med mjölk, men det är inte helt ovanligt att få in en kopp kaffe med mjölken serverad i en liten kanna bredvid. Och går du in på ett franskt café i frukosttid – njut ditt kaffe med en croissant.

    Annons
    X
    Annons
    X

    Spanskt kaffe där kaffet och mjölken delar sig i två lager.

    Foto: Viewpoint/IBL Bild 1 av 1

    Bild 7 av 14

    Café Bombón – Spanien

    Spanskt kaffe där kaffet och mjölken delar sig i två lager.
    Spanskt kaffe där kaffet och mjölken delar sig i två lager. Foto: Viewpoint/IBL

    Här talar vi om en skiktad dryck ... Café bombón är en espresso med söt kondenserad mjölk. Först hälls kaffet i ett glas, därefter hälls den kondenserade mjölken långsamt i för att lägga sig under kaffet. På det viset bildas två olika lager i glaset. Det är helt okej att röra i koppen så att kaffe och mjölk blandas och ofta är de faktiskt ihoprörda redan vid servering.

    Annons
    X
    Annons
    X

    Sachertårta till en melange på österrikiskt vis.

    Foto: IBL Bild 1 av 1

    Bild 8 av 14

    Café Melange – Österrike

    Sachertårta till en melange på österrikiskt vis.
    Sachertårta till en melange på österrikiskt vis. Foto: IBL

    En av de vanligaste kaffebeställningarna i Österrike är en melange, som är väldigt lik en cappuccino. Den består av en liten espresso i en stor kaffekopp som fylls upp med ångad mjölk för att toppas med mjölkskum. En variant att prova är en kasiermelange, en vanlig melange med lite honung och äggula tillsatt – vispad grädde läggs på toppen.

    Annons
    X
    Annons
    X

    Sockret gör frappén. Välj själv hur söt du vill ha den.

    Foto: Sergejs Rahunoks/IBL Bild 1 av 1

    Bild 9 av 14

    Café Frappé – Grekland

    Sockret gör frappén. Välj själv hur söt du vill ha den.
    Sockret gör frappén. Välj själv hur söt du vill ha den. Foto: Sergejs Rahunoks/IBL

    En grekisk frappé är ett glas iskaffe. Den görs på pulverkaffe, vatten och socker – som skakas ihop. Hur söt du vill ha den väljer du själv. Ibland serveras den med lite kondenserad mjölk i glaset. Det här är en härlig törstsläckare en varm sommardag.

    Annons
    X
    Annons
    X

    Alltid keramik till kaffet i Mexiko, vanligast är dock att kaffet serveras i enkla rödbruna lermuggar.

    Foto: IBL Bild 1 av 1

    Bild 10 av 14

    Café de Olla – Mexiko

    Alltid keramik till kaffet i Mexiko, vanligast är dock att kaffet serveras i enkla rödbruna lermuggar.
    Alltid keramik till kaffet i Mexiko, vanligast är dock att kaffet serveras i enkla rödbruna lermuggar. Foto: IBL

    Aromen av kanel och farinsocker fyller dig innan du får in en café de olla. När du sedan dricker ditt kaffe är drycken både het och söt. På de traditionella kaféerna serveras kaffet i röda keramikmuggar.

    Annons
    X
    Annons
    X

    Sött och kryddigt kaffe i Senegal.

    Foto: Dorling Kindersley/IBL Bild 1 av 1

    Bild 11 av 14

    Café Touba – Senegal

    Sött och kryddigt kaffe i Senegal.
    Sött och kryddigt kaffe i Senegal. Foto: Dorling Kindersley/IBL

    Över hela Senegal, men särskilt i huvudstaden Dakar, kan du få tag på en kopp touba. Kaffet bryggs tillsammans med Guineapeppar, som har en stark pepparsmak men också smak av ingefära, kardemumma och nejlika. Häll mycket socker i koppen för att få ett härligt kryddigt och sött kaffe.

    Annons
    X
    Annons
    X

    Pharisäer dricks främst på ön Nordstrand, men även längs Tysklands norra kust.

    Foto: IBL Bild 1 av 1

    Bild 12 av 14

    Pharisäer – Tyskland

    Pharisäer dricks främst på ön Nordstrand, men även längs Tysklands norra kust.
    Pharisäer dricks främst på ön Nordstrand, men även längs Tysklands norra kust. Foto: IBL

    Pharisäer är inte bara starkt kaffe, mörk rom och vispad grädde - det finns även en historia kring hur namnet uppstod. Legenden berättar att det för länge, länge sedan på den nordtyska ön Nordstrand fanns en präst, nykterist, som förrättade ett dop. För att inte kyrkans man skulle upptäcka att det var rom i kaffet som serverades på tillställningen toppades den med mycket grädde. Det fungerade inget vidare, så när prästen upptäckte tilltaget sa han: "era fariséer" och en ny dryck hade uppfunnits.

    Annons
    X
    Annons
    X

    En stark turkisk kahvesi får livsandarna att vakna.

    Foto: IBL Bild 1 av 1

    Bild 13 av 14

    Türk Kahvesi – Turkiet

    En stark turkisk kahvesi får livsandarna att vakna.
    En stark turkisk kahvesi får livsandarna att vakna. Foto: IBL

    Traditionellt turkiskt kaffe görs av finmalt kaffe och socker, ofta tillsätts kryddor. Det kokas upp i ett speciellt kaffekärl på mediumvärme (ibland upprepade gånger) och hälls sedan upp i små koppar. Det här sättet att brygga kaffe används inte bara i Turkiet, det är också den vanligaste metoden i Mellanöstern och delar av Balkan.

    Annons
    X
    Annons
    X

    I ditt vietnamesiska kaffe får du kondenserad mjölk och isbitar.

    Foto: Chris Hughes/IBL Bild 1 av 1

    Bild 14 av 14

    Café Sua Da – Vietnam

    I ditt vietnamesiska kaffe får du kondenserad mjölk och isbitar.
    I ditt vietnamesiska kaffe får du kondenserad mjölk och isbitar. Foto: Chris Hughes/IBL

    Vietnamesiskt kaffe på plats i Vietnam är en upplevelse. Grovmalet mörkrostat kaffe filtreras långsamt i en traditionell vietnamesisk kaffepress för att sedan blandas med sötad kondenserad mjölk och mycket krossad is. Det ger en uppfriskande dryck med intensiv smak.

    Where to Find the Best Coffee Around the World cntraveler.com
    Annons
    Annons
    X
    Annons
    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X