Annons
X
Annons
X

Har euron en chans att överleva?

Senaste tidens turbulens kring valutaunionen har stärkt eurokritikernas misstro. Förespråkarna är fortsatt positiva, dock med viss försiktighet. Nordeas vd Christian Clausen talar om ett ”designfel”.

(uppdaterad)
Foto: VIRGINIA MAYO

UTEBLIVNA HURRAROP

SvD Näringsliv har talat med tongivande personer om deras syn på eurons framtid. En av dem är finansmannen Sven Hagströmer. I en tid då övriga näringslivet tävlade om vem som kunde skrika ja högst till euroomröstningen var han en av dem som stod starkt på nejsidan.

– Det här visar vad vi pekade på från nej-sidan, säger han i dag och är fortsatt skeptisk till eurons överlevnad. Även företagsledaren Rune Andersson hörde till motståndarfallangen. Eurokrisen har stärkt hans åsikt. Han kallar euron för en ”katastrof.”

Många som SvD Näringsliv har pratat med tror att eurosamarbetet kommer att överleva nu. Däremot finns en större oro på längre sikt. Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, påminner om att euron är ett politiskt projekt och tror att mycket ska till för att man ska ”kasta in handuken”.

Annons
X

Några av de tidigare förespråkarna är fortsatt starkt för att Sverige ska gå med i euron. En av dem är Nordeas vd Christian Clausen. Han menar däremot att många fel har begåtts på vägen. Han säger att samarbetet hittills haft ett ”designfel”, men står fast vid att idén med euron är helt rätt.

Magnus Henrekson, professor nationalekonomi. Foto: SCANPIX

Fem svarar: Har euron en chans att överleva?

Magnus Henrekson, professor nationalekonomi:
– Vad man borde göra är en sak, vad man faktiskt gör är en helt annan. Grekland, Portugal och Spanien hör inte hemma i eurosamarbetet. Men mycket prestige har investerats i projektet och man kommer säkert att försöka hålla dem under armarna så länge det går.
Magnus Henrekson menar att de aktuella länderna inte är tillräckligt flexibla och politiskt transparenta. Han påpekar att eurosamarbetet från början motiverats som ett fredsprojekt, något han nu ser som paradoxalt.
– Att tvinga fram sanktioneringar som gör att de som sköter sig ska stötta de som missköter sig leder till fiendskap om något.

Annika Winsth, chefsekonom Nordea. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Annika Winsth, chefsekonom Nordea:

– Eurosamarbetet överlever nog här och nu, men långsiktigt sett finns det väldigt stora utmaningar. Man ska komma ihåg att euron inte bara är ett ekonomiskt projekt utan också ett politiskt. Mycket har investerats i det och det är svårt att kasta in handuken.
Winsth tror att politikerna kommer att avvakta så länge som möjligt innan några tuffa beslut fattas.
– Man kommer att vända på alla stenar. De ska blidka både marknaden och väljarna. Det kan hända att något eller några länder lämnar eurosamarbetet. Då är frågan hur många som faktiskt kan göra det innan det fallerar helt.

Christian Clausen, vd Nordea. Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Christian Clausen, vd Nordea:

Christian Clausen var positiv till eurosamarbetet under omröstningen. Det är han fortfarande. Han menar att ”man har gjort ett designfel”.
–Man tillät länderna att trycka egna obligationer men man får inte trycka pengarna, det gör ECB. Men man kan ha obligationer med kort löptid. Så vad är skillnaden på kontanta euro och korta obligationer? Det är nästan samma. Så det är fel att man tillåtit länder att trycka obligationer.
I stället anser Nordeachefen att man skulle ha haft ECB till att trycka obligationer.
–Då hade det inte gått så här långt. Men själva idén med euro är helt rätt. Det är jag säker på, säger han och försäkrar att han inte är rädd för eurons överlevnad.
– Jag tycker fortfarande att man ska gå med.

Sven Hagströmer, Finansman. Foto: DAN HANSSON / SVD / SCANPIX

Sven Hagströmer, finansman:

Sven Hagströmer är skeptisk till eurons överlevnad.
–Vägen till helvetet är kantad av goda föresatser, och euron är väl ett sådant exempel.
Han tycker att tanken med en gemensam valuta var god, men påtalar att för varje land som har tillkommit har euron försvagas totalt sett. Han anser att man borde ha hållit samarbetet i en ”inre kärna” för att sedan efter en lång kvalificeringsperiod bjuda in andra länder.
–Det är väldigt svårt att bli någonting men har man väl blivit det – om det så är att bli bank eller gå med i euro – så kan man slarva och fuska och ändå få vara kvar. Så är det här.

Rune Andersson, Finansman. Foto: FREDRIK PERSSON

Rune Andersson, finansman:

– Redan från början har jag sagt att EU är väldigt bra, men att euron är en katastrof.
Kring folkomröstningen för åtta år sedan var Rune Andersson mycket aktiv euro-motståndare. Han står fast vid sin övertygelse om att man inte kan ha en valuta-union utan att ha en finansiell union med bland annat ett gemensamt skatteuttag.
– Förutsättningen för att klara krisen nu är att hitta någon form av stor fond, för att lugna marknaden. Men det fungerar inte på sikt. Det kan även bli så att några länder väljer att ha en central valuta. Andra alternativet är att bilda en finansiell union, men det kräver folkomröstningar och det skulle ta tid.
– Man får väl inte säga ”vad var det jag sa”, men det här visar ju vad vi pekade på från nej-sidan.
Bland annat belyste motståndarna de påtagliga olikheterna i utvecklingen mellan länderna inom euroområdet. Att det kan vara högkonjunktur i ett land och lågkonjunktur i ett annat användes som ett argument till att länderna inte skulle ha en gemensam valuta.
–Vad jag inte räknade med i mina värsta farhågor var att länder skulle fuska med nationalbokföringen. De teoretiska felen inträffade, plus några till.

Annons
Annons
X
Foto: VIRGINIA MAYO Bild 1 av 6

Magnus Henrekson, professor nationalekonomi.

Foto: SCANPIX Bild 2 av 6

Annika Winsth, chefsekonom Nordea.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 3 av 6

Christian Clausen, vd Nordea.

Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX Bild 4 av 6

Sven Hagströmer, Finansman.

Foto: DAN HANSSON / SVD / SCANPIX Bild 5 av 6

Rune Andersson, Finansman.

Foto: FREDRIK PERSSON Bild 6 av 6
Annons
X
Annons
X