Annons
X
Annons
X
(uppdaterad)

Här är Sveriges billigaste hem- och villaförsäkring

Adressen avgör hur mycket du betalar för din hemförsäkring. Lägsta snittpremien finns i Västsverige medan den dyraste finns i söder, visar färsk kartläggning från Compricer.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Bild 1 av 6

Foto: Tomas Oneborg

SvD Näringsliv har låtit jämförelsesajten Compricer titta på vad det i genomsnitt kostar att teckna en hem- och villaförsäkring i rikets olika län. Skillnaderna är stora.

– Försäkringsbolagen har olika fokus och skadestatistik, vilket förklarar de olika premierna mellan bolagen, säger sparekonom Christina Söderberg på Compricer.

**Försäkringspriset beror på **ett antal faktorer när bolagen gör sina uträkningar. De tar bland annat hänsyn till typ av bostad, adress, lösöre, självrisk och säkerhetsutrustning.

Undersökningen visar att priset mellan den dyraste och billigaste hem- och villaförsäkringen skiljer sig med över 60 procent beroende på vart i landet man bor.

Annons
X
Annons
X

Grafik: Thomas Molén

Bild 1 av 1

Bild 2 av 6

[object Object]
Grafik: Thomas Molén

**Värmlänningar betalar i **genomsnitt 1 032 kronor per år för sin hemförsäkring, medan skåningar betalar 1 701 kronor. Priset skiljer sig med närmare 700 kronor mellan de två länen.

– Skillnaderna kan exempelvis bero på att det finns fler bostäder i mer skadedrabbade områden såsom storstäder i Skåne, säger Christina Söderberg.

Stockholms län är näst dyrast, tätt följt av Västra Götaland, där snittpremien ligger på 1 678 kronor respektive 1 526 kronor per år. Efter Värmland toppar Södermanland och Norrbotten listan på landets billigaste premie.

Annons
X
Annons
X

Grafik: Thomas Molén

Bild 1 av 1

Bild 3 av 6

[object Object]
Grafik: Thomas Molén

Dyraste snittpremien för villaförsäkringen finns inte helt oväntat i Stockholm. Den ligger på 6 496 kronor per år, medan den billigaste snittpremien på 4 007 kronor gäller i Kalmar län. Det är en skillnad på nästan 2 500 kronor.

– Skillnaderna i villapremier kan ha både med storlek på husen och på skadehistorik hos försäkringsbolagen att göra, säger Söderberg.

Topp-tio dyraste villaförsäkringen finns i Stockholm, Uppsala, Skåne, Östergötland, Halland, Västmanland, Västra Götaland, Södermanland, Västernorrland och Värmland.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  Grafik: Thomas Molén

  Bild 1 av 1

  Bild 4 av 6

  [object Object]
  Grafik: Thomas Molén

  Det har skett en relativt stabil prisökning på hemförsäkringar de senaste åren. Statistiken från Compricer visar att genomsnittspremien har ökat med över 25 procent sedan 2014.

  Underlaget för jämförelsen av hemförsäkringar är baserat på offerter från Folksam, Gjensidige, ICA, IF, Länsförsäkringar, Moderna försäkringar, Vardia och Villaägarna.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Grafik: Thomas Molén

  Bild 1 av 1

  Bild 5 av 6

  [object Object]
  Grafik: Thomas Molén

  **Genomsnittspremien för **villaförsäkringar har också ökat med 16 procent sedan 2014.

  För samtliga premier är det olika försäkringsbolag som erbjuder billigast respektive dyrast försäkring.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

  Bild 6 av 6

  [object Object]
  Christina Söderberg, sparekonom på Compricer. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

  **Christina Söderberg säger **att det kan vara svårt att påverka var man bor för att få en billigare försäkring, men tycker att det är klokt att jämföra innehåll och pris mellan de olika försäkringsbolagen.

  – Eftersom bolagen fokuserar på olika aspekter går det inte att säga att ett visst bolag alltid är bäst, utan det beror på vad du försäkrar och var du bor.

  Hon tillägger att konsumenter bör se till att ha en tillräckligt omfattande försäkring som motsvarar värdet på bostaden. Om man har haft samma försäkringsbelopp under flera år bör man kontrollera om det fortfarande täcker hela bohagets värde. Den kontrollen kan vara bra att göra minst en gång om året.

  Annons
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X