Annons

”Har du koskräck? – genial fråga i sin enkla dumhet”

Ill: Emma-Sofia Olsson
Ill: Emma-Sofia Olsson Foto: Jeppe Gustafsson, Gary Houlder, Tommy Holl, Janerik Henriksson/TT

Tv-historiens mest osannolika skjutjärnsjournalist lär vara den burdusa göteborgaren Kurt Olsson. Men bortom den knasiga hockeyfrillan ser Annah Björk en skicklig intervjuare som tog sig innanför skjortan på både Jan Guillou och Patrik Sjöberg.

Under strecket
Publicerad

Han är känd som en folkkär karikatyr på en göteborgare, för mig lika mycket en barnprogramsfigur som Björne och hans magasin. Och just nu saknar jag Kurtan och hans journalistik. Den där urgöteborgska besserwisseriga snubben med brun rutig kavaj och en frisyr han var alldeles ensam om i Sverige: som två toarullar mitt på skallen, och så lite hockeyfrilla på det. Skjutjärnsjournalisten med självbildsproblem, som hade en hunsad assistent med dalmål och en egen damorkester.

Kurt Olssons stora succé, kabarén ”Fådda blommor” från 1988, gjorde honom till rikskändis, som det hette på den tiden. Redan titeln är fenomenal, dum som bara Kurt Olsson kunde vara. Men Kurtan nådde aldrig samma kulturella högstatus som humoristerna från de föregående decennierna, som Hasse och Tage, eller de som skulle ta över under 1990-talet (”Killinggänget”, ”Papi Raul”, ”Tv für alle”...) Lasse Brandebys hysteriska alter ego var i stället hopplöst ute, en helt och hållet ocool antihjälte som fått gro i Nationalteaterns plantskola och växa upp i den göteborgska teatervänstern under 1980-talet. Med sitt pladdrigt stöddiga sätt blev han symbolen för den där dumma göteborgaren som helt saknar belevad finess.

Annons
Annons
Annons