Har du en skrytmåns till kollega?

Kollegor som hånar ”dumma frågor” eller undviker att diskutera ämnen, har ofta en begränsad kunskapsnivå, skriver karriärvägledaren Helene Tronstad Moe.
Kollegor som hånar ”dumma frågor” eller undviker att diskutera ämnen, har ofta en begränsad kunskapsnivå, skriver karriärvägledaren Helene Tronstad Moe. Foto: Colourbox

Skryter din kollega vitt och brett – men är i själva verket ganska inkompetent? I veckans Karriärakuten tipsar Helene Tronstad Moe om hur du avslöjar personen i fråga.

Under strecket
Publicerad
Annons

Fråga: Hej! Här kommer en fråga, eller kanske snarare en hjärtesak för mig. Jag har haft olika chefs- och specialistjobb i arbetslivet under en lång karriär. Det som blir allt mer tydligt för mig är följande mönster: Personer som verkligen kan något är ödmjuka. De understryker att de tvivlar och att det finns mycket som de inte kan. Medan de som är medelbegåvade och/eller kan lite, är mycket mer självsäkra. De tar mer än gärna på sig arbetsuppgifter och ansvar på områden där de överhuvud taget inte har tillräcklig kompetens. Cheferna förstärker detta mönster. De klarar inte av att skilja på de som är bra och de som är dåliga. Det verkar faktiskt som om chefer utan kompetens eller intelligens föredrar självsäkra, men inkompetenta anställda. Stämmer mina observationer, vad tänker du?

Helene Tronstad Moe, karriärvägledare: Hej, och tack för frågan och dina intressanta observationer. Effekten som du beskriver brukar kallas ”the-unskilled-and-unaware”-syndromet, eller Dunning-Kruger-effekten. Det har myntats av de amerikanska psykologerna David Dunning och Justin Kruger. I en artikel i Journal of Personality and Social Psychology från 1999 redogjorde de för hur ”de som är inkompetenta har liten insikt i sin egen inkompetens”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons