Annons

Här deltar Sverige i militär kraftmätning i Östersjön

En militär ­styrkemätning i stor skala pågår just nu i Östersjöområdet. Sverige deltar på hög nivå på västsidan i den USA-ledda övningen Baltops. Ryssland kontrar och överraskar med en egen stor övning.

Publicerad

Östersjön är centrum för en militär uppladdning från två håll. Det är ett resultat av Ukrainakrisen och omvärldens motreaktioner. USA leder två större, sedan länge, planerade övningar i vårt närområde. Den första är markstridsövningen Saber Strike (sabelstöt) i Estland, Lettland och Litauen med tio deltagande länder. Det är en utpräglad försvarsövning, med rekordmånga deltagare: 4 500 man från tio nationer. Den inleddes symbolladdat i söndags då ett amerikanskt bombplan av typ B-52 flög förbi över ett övningsområde i Lettland. Den andra USA-ledda övningen är den årliga övningen Baltops på Östersjön med 30-talet fartyg från 14 deltagande länder. Det är en ­övning av annan karaktär där Sverige deltar med korvetten Sundsvall och fem till åtta Gripenplan.

Samtidigt har Ryssland överraskande dragit i gång en större ­övning i Västra militärområdet, Kaliningrad och med Östersjöflottan. Rysslands försvarsministerium meddelade i måndags: ”Vi genomför militära övningar samtidigt med de internationella krigslekar som har startat i Europa, Saber Strike 2014 och Baltops 2014. Ryssarna ska bland annat ”öva att söka upp och förstöra hypotetiska angripares ubåtar och stridsfartyg”.

Östersjön är centrum för en militär uppladdning från två håll. Det är ett resultat av Ukrainakrisen och omvärldens motreaktioner.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 4

Att Ryssland uteblir under Baltops 2014 har inte ändrat övningens karaktär. Den inleddes i måndags med gemensam manövrering och fortsätter med moment som minröjning, bordning, luftförsvar och ubåtsjakt.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 2 av 4

Vi får besöka ett operationsrum. Att man opererar nära Ryssland mitt under Ukrainakrisen ger, som en vakthavande officer säger, det ”en extra krydda”.En stor dataskärm visar alla flygplan i och runt södra Östersjön.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 3 av 4

Rysslands försvarsministerium meddelade i måndags: ”Vi genomför militära övningar samtidigt med de internationella krigslekar som har startat i Europa, Saber Strike 2014 och Baltops 2014.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons
Annons