Annons

Victor Galaz:Har de sociala medierna öppnat Pandoras ask?

Visionen om internet som plattform för gränslösa demokratiska samtal och en alternativ samhällsstyrning har fått sig en törn. Vissa menar att internet har drivit Irans regim till att bli ännu mer auktoritär.

Under strecket
Publicerad

Än en gång riktas världens ögon mot internetjätten Google. Med tanke på en rad pågående projekt lär det heller inte bli den sista. Företagets expansiva investeringar inom förnyelsebar energi, ambitionen att scanna in och göra all världens litteratur tillgänglig online samt samarbetet med världsledande genetiker, är tre kontroversiella megaprojekt beskrivna i David Vices bok ”The Google Story” (Pan Books, 2005). Företagets samtliga planer är typexempel på vad som kallas för ”disruptiv innovation”: uppfinningar som radikalt ändrar spelreglerna för hela industrier och som i ett längre perspektiv störtar etablerade monopol.

Debatten om Googles nya strategi i Kina är troligen därför bara början på vad som kommer att bli allt mer återkommande diskussioner om de djupgående konsekvenserna av snabb informationsteknologisk förändring. I svallvågorna av vad som kommit att kallas ”Google vs. China” går det nämligen att skönja ett paradigmskifte bland internet-intellektuella som få uppmärksammat: övergången från troskyldig cyberoptimism till jäsande cyberpessimism.

Annons
Annons
Annons