Annons
X
Annons
X

Här bor världens fattigaste president

Politikers livsstil ligger oftast långt ifrån sina väljares. Men inte i Uruguay. Där bor nämligen världens fattigaste president.

[object Object]
José Mujica i sin igenvuxna trädgård. Foto: SCANPIX

José Mujica är president i Uruguay. Han bor på en fallfärdig gård och lever ett liv som skiljer sig markant från de flesta andra världsledares. Utanför gården hänger tvätten, vattnet hämtar han från en brunn vid en närliggande gård. Trädgården är igenvuxen med ogräs. Endast två poliser och Manuela, en trebent hund, vaktar utanför presidentens ”residence”, rapporterar BBC.

Enligt Mujica är det ett fritt val att ha undvikit lyxhus och dyra vanor som annars är vad den uruguayanska staten erbjuder sina ledare. Han valde istället att bo på sin hustrus bondgård vid en grusväg utanför huvudstaden Montevideo. José Mujica donerar det mesta av sin lön, eller 90 procent till välgörenhet, lönen ligger på motsvarande drygt 81 000 kronor.

– Jag har bott så här delar av mitt liv och jag upplever att jag kan leva väl med det jag har. Jag må uppfattas som en excentrisk säger han till BBC. Presidentens välgörenhet som fokuserar på att gynna fattiga människor och småföretagare har inneburit att han varje månad har en lön som är ungefär i linje med vad en genomsnittlig inkomsttagare i landet har, runt 5000 kronor i månaden.

Annons
X

I år deklararerade presidenten värdet på sin Volkswagen Beetle årsmodell 1987 som sin personliga förmögenhet samt hälften av sin frus tillgångar till ett totalt värde om 1,5 miljoner kronor, rapporterar BBC. I jämförelse med sina föregångare är Mujicas förmögenhet ungefär en tredjedel av tidigare presidenters personliga förmögenheter.

José Mujica valdes till president 2009. Under 60-70 talet var han gerillaledare för den vänsterinriktade gerillarörelsen Tupamaros. Som en av många gerillamedlemmar fängslades Mujica och satt totalt 14 år i fängelse. Fängelsetiden har han beskrivit som svår och isolerad och han blev periodvis torterad. Tiden som fängslad fick honom att se på livet ur ett helt annat perspektiv, har han berättat. Han frigavs 1985 när Uruguay återvände till demokrati.

– De kallar mig världens fattigaste president men jag känner mig sannerligen inte fattig. De fattiga enligt min mening är de personer som gapar efter mycket och bara vill ha mer och mer.

Den politiska oppostionen har riktat kritik mot regeringen för att landets landets ekonomiska välstånd inte har resulterat i bättre villkor inom hälsovård och utbildning. För första gången sedan Mujicas valseger 2009 har hans popularitet sjunkit och opinionssiffrorna noterar under 50 procent.

– Många sympatiserar med president Mujica på grund av hur han lever och bor. Men det gör honom inte immun mot kritik över hur regeringen agerar, säger Ignacio Zuasnabar, en uruguayansk oppositionspolitiker.

Nu behöver Mujica kanske inte oroa sig särskilt för sjunkade opionssiffror, han får nämligen enligt lag inte ställa upp för omval. Vid 77 års ålder kommer Mujica sannolikt att avgå från politiken. Till skillnad från tidigare presidenter har han säkert inga problem att vänja sig vid att endast leva på statlig pension, skriver BBC.

SvD Näringsliv

Annons
Annons
X

José Mujica i sin igenvuxna trädgård.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X