Annons
Recension

Blomsterkungen - Boken om Carl von LinnéHär blir geniet mänskligt

Linné x 2 Carl von Linné fyller 300 år 2007. Under en lång tid inför jubileet har förlagen gett ut Linnéböcker. På barnboksförlagen såväl en biografi som en omarbetad faktabok.

Under strecket
Publicerad

Litteraturen om Carl von Linné är stor och omfattande och på många språk. Nyligen kom ännu en bok, en svensk biografi skriven för ungdom. Det är Dag Sebastian Ahlander, som i sin serie ”svenska européer” - den som började med Heliga Birgitta - nu har hunnit till Linné. I Blomsterkungen har han, liksom tidigare, lyckats koncentrera ett levnadsöde i ett begränsat format och samtidigt gjort framställningen livlig och medryckande.
Linnés liv är ju i stora drag välkänt. Den fattige pojken från den blommande prästgårdsidyllen i Stenbrohult utforskade naturen med verklig lidelse och blev sedan världsberömd genom att systematisera den. När han slutligen fick den efterlängtade professuren i botanik i Uppsala skapade han där ett centrum för ett väldigt vetenskapligt nätverk. Hans lärjungar sändes ut för att utforska alla kända världsdelar och till Uppsala drog ett lämmeltåg av utländska studenter.

Men Ahlander döljer inte de motgångar, som Linné mötte just i Uppsala. Det spelade ingen roll att han var världsberömd utomlands och hade fjorton vetenskapliga skrifter med sig från Holland där han tog sin doktorsexamen. Han utsattes för intriger och hamnade i akademiska strider, där hans anhängare bokstavligen slogs för hans skull.
Motgångar som dessa drog med sig pendlingar mellan förtröstan och hämndlystnad, som starkt påverkade hans kristna livsåskådning. I naturen, i hela skapelsen såg han spåren av Guds vishet och makt men privat trodde han också på en hämndens gud. I sin ”Nemesis Divina” antecknade han alla oförrätter viss om att hans motståndare till slut skulle bli straffade.
”Blomsterkungen” lägger förvisso tonvikten på Linnés stora framgångar; tills den sista sjukdomen kom lyckades han så småningom i allt. Att Ahlander inte döljer skuggorna ger mänskliga drag åt ett avlägset geni. Författaren håller skildringen på ett vardagsplan så att framställningen blir begriplig och tilltalande för unga läsare.

Annons
Annons
Annons