Här blir eleverna nyhetsgranskare

Ett rykte om ett monster och två nyheter som blir en. I klass 1B och 5A på Möllevångsskolan pågår de kritiska diskussionerna för fullt.

Under strecket
Publicerad
Nikolina läser in sin "egen" nyhet i den uppbyggda låtsas-studion.

Nikolina läser in sin "egen" nyhet i den uppbyggda låtsas-studion.

Foto: Ola Torkelsson
Nikolina läser in sin "egen" nyhet i den uppbyggda låtsas-studion.

Nikolina läser in sin "egen" nyhet i den uppbyggda låtsas-studion.

Foto: Ola Torkelsson
Nikolina läser in sin "egen" nyhet i den uppbyggda låtsas-studion. Foto: Ola Torkelsson

– Gå inte ditåt!

– Va, varför inte då?

– Det är ett monster där borta!

Eleverna lyssnar uppmärksamt när läraren Gaute Håker läser högt ur Bamsetidningen. Årskurs 1B har precis börjat arbeta med det nya numret, ägnat helt åt källkritik. Det visar sig snart att monstret bara är Herr Gris som bränt sig på nässlor vid en strand. ”Det är bra om du tar reda på sanningen, istället för att sprida rykten”, säger Bamse till Lille Skutt.

– Vad kunde Lille Skutt gjort istället?

Gaute slänger ut frågan i rummet efter att eleverna först fått diskutera händelsen i små grupper.

Några händer åker snabbt upp i luften.

– Han borde ha kollat innan han sprang iväg och berättade!

– Och om han inte vågat?

– Han kunde ha tagit med sig kompisar.

Några salar längre bort redovisar klass 5A veckans nyhetsläxa. Varje fredag låter deras klasslärare Peter Johansson dem muntligt återberätta en nyhet.

– De ska prata om det precis som vuxna gör vid fikabordet. Jaha, var hörde du det ifrån? På så sätt får man in den naturliga källkritiken. I förlängningen blir de helt enastående bra på muntlig presentation.

Den här dagen går eleverna i tur och ordning in i ett intilliggande rum där de ska spela nyhetsankare. Ett ihopkopplat samtal mellan två Ipads projicerar in bild och ljud till klassrummet.

Levin, 11, är först ut och berättar om hur artisten Lisa Ajax har tvingats byta ut ordet ”fuck” mot ”damn” i låten hon tävlar med i Melodifestivalen. Tekniskt strul avbryter Levin innan hon hinner färdigt.

– Okej, vi hann höra att Lisa inte längre får säga ordet fuck. Vissa länder har tydliga regler här, i vilket land får man inte säga fuck i tv, frågar Peter.

– Alla, föreslår någon.

– USA, säger en annan.

– USA, tack. De sätter agendan för mycket som vi tror är sant i resten av världen.

Sedan är det 12-åriga Emins tur:

– Två unga män har blivit skjutna till döds i Stockholm. Männen hittades i en bil i onsdags kväll. Båda är i 20-årsåldern. De var allvarligt skadade, de dog i sjukhuset. Och polisen har inte hittat dem som mördade männen.

Peter undrar om fler har läst om det som hänt i Stockholmsförorten Kista? I sorlet hörs någon nämna något om en 14-åring, vilket får SVA-läraren Calle Ranmo att rycka in.

– Där hände precis något jätteintressant. Det är lätt att en nyhet spinner vidare och så blir två saker som hänt på helt olika platser plötsligt samma nyhet.

– Man gör ju inte det för att med flit förvränga nyheten, utan det var hur hjärnan kopplade ihop dem. Just den här ihopklumpningen är mycket av det som händer med Malmö just nu, inflikar Peter.

Calle berättar i efterhand hur det är hans andra termin på skolan och hur intressant det är att se hur mycket eleverna lär sig genom att dra paralleller.

– I början kunde de komma in på en massa sidospår, men nu knyter de oftare an till ämnet vi diskuterar. När eleverna börjar knäcka koden tycker de att det blir ännu häftigare.

Annons
Annons
Annons
Annons