Annons
 Massdeportationen i västra Polen 1939 var en del av nazisternas ”etniska rensning”.
Massdeportationen i västra Polen 1939 var en del av nazisternas ”etniska rensning”. Foto: TT

”Har bilarna kommit för att hämta oss pappa?”

Ida Fink är en av de stora skildrarna av Förintelsen. Till minne av krigsutbrottet 1939 publicerar vi hennes novell ”En vårmorgon” om de sista skälvande timmarna i en judisk familjs liv.

Publicerad

Det hade regnat kraftigt under natten och på morgonen, när de första bilarna passerade bron, var den höga, böljande, smutsiga Gnieznafloden ölfärgad. Det var åtminstone så den beskrevs av mannen som tillsammans med hustru och barn gick över samma bro – en bro i förstklassig armerad betong – för sista gången i sitt liv.

Den före detta sekreteraren i den före detta distriktsstyrelsen hade hört orden med egna öron. Han hade nämligen själv stått där vid bron för att noggrant och nyfiket övervaka söndagsprocessionen. Som barnbarnsbarn till en arisk gammelmormor kunde han stå där lugnt och ostört och titta på. Det är tack vare honom, och sådana som honom, som de skuggor av suckar, fragment av meningar och ekon från den sista gråt som fyllde dödsmarscherna har kunnat bevaras till i dag.

Ida Finks novell utspelar sig i den polska staden Gniezno som tömdes på judar efter nazisternas ockupation 1939. I samband med detta sprängdes synagogan och den judiska kyrkogården utraderades.

Foto: Szymon Mucha / TT Bild 1 av 5

Judar förs ut ur gettot i Krakow i mars 1943. Av stadens 90 000 judar återstod vid den här tidpunkten bara 8000 som deporterades till koncentrationslägret i Plaszow.

Foto: TT Bild 2 av 5

Gniezno grundades redan under 600-talet och var huvudstad innan denna efter 1038 flyttades till Krakow.

Foto: Szymon Mucha / TT Bild 3 av 5

Polska kvinnor leds till sin avrättningsplats i skogarna utanför den polska byn Palmiry, där uppskattningsvis 1700 polacker mördades av nazisterna mellan december 1939 och juli 1941. Efter kriget identifierades kvinnan längst bak som Janina Skalska.

Foto: TT Bild 4 av 5
Foto: Yoav Roccas Bild 5 av 5