Här är vinterns skidnyheter

Under strecket
Publicerad

Safari mellan alptopparna och resor för seniorer är några av nyheterna i säsongens utbud av skidresor. SvD har kollat läget hos ett urval av researrangörer. STS Alpresor: Fortsätter med förra årets satsning på paketresor där allt, eller nästan allt, ingår. Även kringarrangemang som temaveckor, picknick-utflykter, vinprovningar och resor till fotbollsmatcher fortgår. På sex skidorter kan STS gäster använda liftsystemet en timme innan det öppnar för övriga skidåkare. Två nya resmål i Österrike i år är Sölden (med stort system, två glaciärer och hektiskt partyliv) och Obergurgl (landets högst belägna skidort, lantligt och lugnt - bilden).

Foto: STS ALPRESOR

Sportresor: Ägs av STS Alpresor och resorna går även att boka via tidigare ägaren Fritidsresor. De flesta resenärer är över 25 år och många är barnfamiljer. Årets nya resmål är Aspen i USA (bilden) och österrikiska Sölden och Obertauern.

Foto: ANDREW WILZ/AP

Langley: Två nyheter bland specialresorna: Niseko i Japan (bilden) och Ski around US. Turen i USA innebär skidåkning i fem skidorter i Utah och Wyoming. Resenärerna samsas i en minibuss med en guide och totalt blir det åtta skiddagar. Japanska Niseko bjuder å sin sida på enkel skidåkning i lössnö och varma källor att bada i.

Foto: SHIZUO KAMBAYASHI/AP

Active ski travel: Inga nya orter men antalet bussar från Stockholm till offpist-orten Stranda på norska Vestlandet (bilden) blir fler. Troligen blir det fyra avgångar i vinter och Active ski travel är enda svenska arrangör som kör dit.

Foto: TERJE RAKKE/NORDIC LIFE/INNOVATION NORWAY

UCPA: Utökar dels antalet veckor i franska Les Arcs, som förra året gjorde succé bland framför allt offpiståkare. I år presenterar UCPA upplägget Grandes traces – som beskrivs som en skidsafari i trakten kring Serre Chevalier. Här ingår skidåkning genom vildmarken och turer i minibuss till vissa platser. För kunniga offpiståkare. En annan nyhet är ”seniorveckor” i Chamonix och Val d’Isère, då de som passerat 45-årsgränsen och är för gamla för organisationens ordinarie resor är välkomna.

Foto: KELVIN CHAN/AP

Xtravel: Tar bort schweiziska Andermatt ur sortimentet. Nyheter för i år är Hokkaido i Japan för offpist-åkning med guide inklusive en dag i Tokyo, till Alperna finns helgresor till Engelberg och Alagna, snowboardcamp i Laax och steepcamp med brant åkning i Chamonix.

Foto: JOHAN STÅHLBERG / XTRAVEL

Slopetrotter: Livigno i Italien är ny destination med resor från Arlanda och Köpenhamn. Nya äventyr på redan etablerade orter är till exempel offpist-kurser i Bad Gastein och Champoluc. Introducerar korta resor från Stockholm om tre-fyra dagar, primärt till Österrike och exempelvis Bad Gastein och St Anton.

Foto: SLOPETROTTER SKI TOURS

Nortlander: Nya destinationer är franska Méribel med eget hotell samt orten Sestriere i Italien. Nytt är också att det går att boka lågprisflyg via Nortlanders hemsida samt att man numera flyger från Stockholm till Genève.

Foto: NORTLANDER SKI TOURS

Lion Alpin: Nytt för i år är alpsafari med Zell-am-see som utgångspunkt till sex olika skidsystem med flyg eller buss. Samma koncept finns för Canazei i Italien, tvådagarsutflykt eller tredagarsövernattning uppe i bergen med guide. Här besöks också olika skidsystem. I Wagrain i Österrike satsas på familjer, med bland annat playstationrum och barnbuffé, passning och aktiviteter. Här, liksom i Livigno, har man infört enhetspris för barn.

Foto: LION ALPIN

Skistar: Inför ny upplevelseskidskola i Hemsedal, samma koncept som i Åre med bland annat offpist- åkning med guide och klättring. I Trysil öppnar en ny park för barn och nybörjare.

Foto: SKISTAR
Annons
Annons
Annons
Annons