Här är världens största lyxyacht

Storleken spelar roll på vattnet, om man vill glänsa med sin farkost. Den tyska båtbyggaren Lurssen, med inriktning på lyx, har precis byggt färdigt vad som uppges vara världens största motoryacht. Beställare och ägare av båten är sannolikt den kungliga familjen i Abu Dhabi.

Under strecket
Publicerad
Sheik Mohamed Bin Zayed Al-Nahyana.

Sheik Mohamed Bin Zayed Al-Nahyana.

Foto: GUSTAVO CUEVAS/ AP
Annons

Det är amerikanska CNBC:s nätsajt som berättar om Azzam, den nya motoryacht som i storlek är större än den som fram till nyligen var störst. Officiellt i vart fall har den ryske oljemagnaten Roman Abramovichs privatyacht, cirka 163 meter lång, uppskattats vara världens största motoryacht. Men nu har multimiljardären, som är en av Rysslands mest förmögna personer och som förutom ett knippe lyxbåtar också äger den brittiska fotbollsklubben Chelsea, blivit brädad.

Azzam är runt 180 meter lång och källor med insyn i affären uppger att det är den kungliga familjen i Abu Dhabi som lättat något på sin oljestinna plånbok. Än så länge är lyxjachten inte formellt i familjens ägo. Den ska officiellt sjösättas någon gång i höst efter ytterligare test på farbart vatten. Båtbyggarfirman Lurssen uppger att båten ”utan tvekan är den mest utmanande båt som någonsin har byggts”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons