SvD Perfect Guide
Annons

Världens rysligaste platser

Katakomberna drivs av kapucinermunkarna i området.
Katakomberna drivs av kapucinermunkarna i området. Foto: foodfolio / Alamy / Alamy

Lagom till Alla helgons dag listar vi de rysligaste ställena i världen. Tycker du att Sverige känns dystert under vintermånaderna lär du snart ändra åsikt …

Text: Gabriella Kvarnlöf - 30 oktober 2017

Dockor och människor lever sida vid sida.

Foto: Roberto Maxwell/REX / Rex Features

Katakomberna i Palermo, Italien

Iklädda sina finaste plagg står kroppar uppradade i de underjordiska katakomberna i italienska Palermo. Vissa mer intakta än andra. Katakomberna skapades då kyrkogården i området närmade sig fullsatt och blev en plats där kyrkans män skulle få sin sista exklusiva vila. Dock öppnades katakomberna upp för allmänheten då det började ses som en statussymbol att bli balsamerad och begravd här. Runt 8 000 kroppar finns här och är uppdelade i olika korridorer i grupper om män, kvinnor, barn, präster och oskulder. I dag är katakomberna ett museum öppet för allmänheten.

Dockstaden i Nagoro, Japan

Dockor och människor lever sida vid sida.
Dockor och människor lever sida vid sida. Foto: Roberto Maxwell/REX / Rex Features

Kalla kårar är oundvikligt när man passerar den lilla japanska staden Nagoro. Här lever dockor i människostorlek sida vid sida med lokalbefolkningen, invånarna består faktiskt av fler dockor än levande människor. Vad sägs som ett klassrum fyllt med dockbarn, en docka som sitter och fiskar i hamnen eller dockor på bänkar väntandes på bussen. Som om detta inte var kusligt nog, föreställer många av dem bortgångna invånare. Gulligt? Eller SJUKT obehagligt.

Annons
Annons

Kistorna på rad längs med bergväggen.

Foto: Colourbox

Helveteshålet i öknen.

Foto: Amos Chapple/REX / Rex Features

Har man sjukhusskräck sen innan är ett besök här inte att rekommendera.

Foto: Shotshop GmbH / Alamy / Alamy

De hängande kistorna i Sagada, Filippinerna

Kistorna på rad längs med bergväggen.
Kistorna på rad längs med bergväggen. Foto: Colourbox

I staden Sagada på Filippinerna vilar de döda på hög höjd istället för under marken. Det är tradition att tillverka och utsmycka den kista man själv kommer begravas i, därför ser alla trälådor helt olika ut. Efter att en person dött hissas kroppen upp i sin kista och sällar sig till en gedigen skara kistor som hängt på klippväggarna länge, vissa i över hundra år.

Helvetesporten i Karakum-öknen, Turkmenistan

Helveteshålet i öknen.
Helveteshålet i öknen. Foto: Amos Chapple/REX / Rex Features

Mitt i Karakum-öknen i Turkmenistan ligger porten till helvetet. Det är åtminstone vad lokalbefolkningen döpt den 70 meter breda brinnande kratern till. På 70-talet borrade sovjetiska forskare efter olja i området och råkade stöta till en metanreserv som fick hela oljeplattformen att kollapsa – vilket sedermera skapade kratern. Då metangas sipprade ut genom hålet i marken bestämde sig forskarna för att sätta eld på kratern för att gasen skulle förgås. Problemet var det aldrig slutade brinna... Kratern har nu brunnit i över 40 år.

Beelitz-Heilstätten Hospital i Beelitz, Tyskland

Har man sjukhusskräck sen innan är ett besök här inte att rekommendera.
Har man sjukhusskräck sen innan är ett besök här inte att rekommendera. Foto: Shotshop GmbH / Alamy / Alamy
Annons
Annons

Kuslig kulle full med kors.

Foto: Ray Tang/REX / Rex Features

Vapensköldar, takkronor, ja, allt man kan tänka sig är gjort av människoben.

Foto: RBsign / Alamy / Alamy

I slutet av 1800-talet öppnade ett pampigt sanatorium för tuberkulossjuka i den tyska staden Beelitz. Under första och andra världskrigen omvandlades byggnaden till ett militärsjukhus där ingen mindre än Adolf Hitler var inlagd under en period 1916. Efter slutet på nazieran förvandlades det till ett sovjetiskt militärsjukhus. När sjukhuspersonal och patienter – efter Berlinmurens fall – flyttat ut såg naturen och vandaler sin chans att ta över det övergivna sjukhuset. Det förföll snabbt. I dag ekar övergivna undersökningsrum och spöklika operationssalar tomma. Inget ställe man vill bli lämnad ensam på direkt.

Korskullen i Šiauliai, Litauen

Kuslig kulle full med kors.
Kuslig kulle full med kors. Foto: Ray Tang/REX / Rex Features

I norra Litauen tronar hundratusentals kors högtidligt upp sig på en kulle. Platsen är så översållad av den religiösa symbolen att det knappt finns plats att ta sig fram genom de trånga gångarna. Människor har placerat ut kors här i urminnes tider, både som symboler över närstående som gått bort men också som politiska markeringar. Under den sovjetiska ockupationen av landet körde sovjetiska soldater över alltihop med bulldozers, men lokalbefolkningen byggde gång på gång upp kullen. När vinden viner slår korsen mot varandra och skapar en kuslig klang som ljuder över höjden.

Skelettkyrkan i Sedlec, Tjeckien

Vapensköldar, takkronor, ja, allt man kan tänka sig är gjort av människoben.
Vapensköldar, takkronor, ja, allt man kan tänka sig är gjort av människoben. Foto: RBsign / Alamy / Alamy

Denna lilla kyrka sju mil från Prag bjuder på en makaber inredning för den som vågar sig in. Skelettdelar från över 40 000 människor pryder nämligen dess insida. Byggnaden står på helig mark och därför har många valt denna plats till sin sista vila. Till slut blev kyrkogården så överbelamrad av lik att man valde att placera de äldre skeletten i kyrkans kapell. I slutet av 1800-talet började man smycka kyrkan med skelettdelar för att göra besökare medvetna om dödens närvaro. Altaret och takkronorna tillhör några av de mer iögonfallande delarna av inredningen. Kreativt eller bara obehagligt? Det är upp till var och en att bedöma.

Annons