Annons
X
Annons
X

”Här är vår kravlista för ny Skatteverksdirektör”

Slutligen fick Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson sparken av Magdalena Andersson efter flera skandaler på kort tid. Delar av Skatteverket har under lång tid fungerat mycket dåligt. Nu är det dags för en chef som tar ansvar för att bygga upp myndigheten och dess förtroende, skriver Carl Göransson, vd för Rättvis skatteprocess.

Turbulensen kring Skatteverkets generaldirektör
Carl Göransson
Carl Göransson Foto: Privat

DEBATT | SKATTEVERKET

Skatteverket har ett högt förtroende bland den svenska befolkningen. För de vars enda kontakt med myndigheten är när de deklarerar och får skatteåterbäring är det förståeligt. Myndigheten har god service och hela processen är smidig.

Emellanåt hamnar småföretagare och privatpersoner i kläm när Skatteverket utreder deras ärenden. Ibland har de som utreds gjort fel, men det förekommer alldeles för ofta att tjänstemän går över gränsen för vad som är acceptabelt eller att system inom myndigheten brister.

Nu har Magdalena Andersson slutligen beslutat att Skatteverkets generaldirektör får gå. Med detta kommer möjligheten att styra upp myndigheten. Nu presenterar Rättvis skatteprocess en kravlista som vi hoppas Magdalena Andersson ska använda när hon ska rekrytera nästa generaldirektör.

Annons
X

1. Gott omdöme. Skatteverkets ledning har på sistone inte visat upp speciellt gott omdöme. Skandalerna har länge avlöst varandra eftersom generaldirektören fattat flera dåliga beslut. Den senaste skandalen där han valde att vara formellt ombud för sin särbo är bara ett exempel.

2. Förmåga att återvinna folks förtroende. Skatteverkets förtroende har fått sig en törn efter Skatteverkets lednings agerande. Nu krävs en trovärdig generaldirektör som kan återvinna folks förtroende. Om fler skandaler följer riskerar förtroendet sjunka ytterligare.

3. Redo att styra upp myndigheten. Skatteverkets interna problem är större än bara ledningen. Rättvis skatteprocess är dagligen i kontakt med människor som kommit i kläm i myndighetens handläggning. Här krävs krafttag.

4. Ska inte driva skattepolitik. Generaldirektör Ingemar Hansson har vid flertal tillfällen försökt driva den skattepolitiska utvecklingen genom att gå på enskilda och företag. Den nya generaldirektören måste förstå att det är upp till politiker att bestämma förutsättningarna och ta ett steg tillbaka.

Skatteverket är en viktig myndighet som förtjänar gott förtroende. Nu är det upp till Magdalena Andersson att välja en generaldirektör som kan återställa det.

Jag hoppas vår kravlista kan vara en hjälp på vägen.

Carl Göransson

vd, Rättvis skatteprocess

Om Rättvis skatteprocess:
Rättvis skatteprocess är en oberoende insamlingsstiftelse som kostnadsfritt hjälper privatpersoner och småföretagare som blivit orättvist behandlade i skatteprocessen att tillvarata sina rättigheter. Verksamheten finansieras av donationer från privatpersoner och företag.

www.rattvisskatteprocess.se

Annons
Annons
X

Carl Göransson

Foto: Privat Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X