Annons
X
Annons
X
Avtalsrörelsen 2016

Här är stridsfrågorna i avtalsrörelsen

Avtalsrörelsen 2016 väntas bli stökig. Rekordmånga avtal ska förhandlas, det finns ingen LO-samordning och industrins normerande roll är ifrågasatt. SvD Näringsliv listar de största utmaningarna.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Bild 1 av 5

Foto: Tomas Oneborg

Ett splittrat LO

**I oktober stod det **klart att LO-samordningen spruckit och att varje förbund går för sig i avtalsrörelsen. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson kallade det för ett misslyckande och sa att förbunden inte kunde kunde enas om en särskild löneökning för kvinnodominerade branscher.

Under de senaste 20 åren har LO nästan vid varje lönerörelse lyckats ena sig, med några undantag.

Annons
X
Annons
X
Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Bild 2 av 5

Foto: Lars Pehrson

Industrins normerande roll utmanas

SvD Näringsliv kunde avslöja att det inte var kvinnolönerna som orsakade LO-krisen. Sammanbrottet beror på ett bråk där fem förbund utmanar IF Metalls dominanta roll i lönebildningen och det så kallade industrimärket som i nästan 20 år satt nivån för löneökningstakten på den Svenska arbetsmarknaden.

Byggnads, Elektrikerna, Fastighetsanställdas Förbund, Målarna och Seko går nu fram med ett gemensamt krav på löneökningar på 3,2 procent. Facken inom industrin kräver 2,8 procent.

Annons
X
Annons
X
Foto: Dan Hansson Bild 1 av 1

Bild 3 av 5

Foto: Dan Hansson

Sifferlösa avtal

Under senare år har antalet så kallade sifferlösa avtal ökat. I dessa avtal anges ingen siffra för löneökningarna utan lönesättningen sker i stället lokalt och individuellt.

Kommunal ser rött när SKL förespråkar den typen av avtal eftersom man anser att det missgynnar deras medlemmar. Hela LO-kollektivet är starkt kritiskt till den typen av avtal och hävdar att de riskerar att sänka den svenska lönebildningsmodellen eftersom man då inte tar hänsyn till industrins normerande roll för löneökningarna.

Annons
X
Annons
X
Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 1

Bild 4 av 5

Foto: Pontus Lundahl/TT

Arbetsgivarna är på hugget

**Lägstalöner är en **stor fråga i varje avtalsrörelse men i år verkar arbetsgivarna vara extra på hugget. Flyktingkatastrofen och faktumet att många nyanlända väntas träda in på den svenska arbetsmarknaden är ett av argumenten från arbetsgivarsidan.

Arbetsgivarna och facken är ljusår ifrån varandra i frågan. Handels kräver en höjning av lägsta löner med 750 kronor i månaden samtidigt som deras motpart vill frysa dem.

Annons
X
Annons
X

Riksbankshuset i Stockholm.

Foto: Erik Mårtensson/TT Bild 1 av 1

Bild 5 av 5

[object Object]
Riksbankshuset i Stockholm. Foto: Erik Mårtensson/TT

Inflationsmålet saknar trovärdighet

**Många fackförbund **räknar på inflation på 2 procent och utgår ifrån det i sina lönekrav. Arbetsgivarsidan hävdar att Riksbankens inflationsmål saknar trovärdighet och lyfter fram att det är företagens konkurrenskraft som måste avgöra löneökningarna.

Annons
Annons
X
Annons
X