Annons
X
Annons
X

Här är Stockholms nya ledning

Här är laget som ska styra Stockholm de kommande fyra åren. 29-åriga Regina Kevius (M) tar över som stadsbyggnadsborgarråd efter Kristina Alvendal som igår meddelade att hon lämnar sin post.

Stockholms borgarråd: Anna König Jerlmyr, Ewa Samuelsson, Ulla Hamilton, Madeleine Sjöstedt, Sten Nordin, Regina Kevius, Per Ankersjö, Lotta Edholm och Joakim Larsson.
Stockholms borgarråd: Anna König Jerlmyr, Ewa Samuelsson, Ulla Hamilton, Madeleine Sjöstedt, Sten Nordin, Regina Kevius, Per Ankersjö, Lotta Edholm och Joakim Larsson. Foto: FOTO: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Idag presenterade finansborgarrådet Sten Nordin (M) stadshusets nya ledning. Tre av borgarråden är nya ansikten:

Anna König Jerlmyr, 32, (M) blir socialborgarråd efter Ulf Kristersson som utsetts till socialförsäkringsminister i Reinfeldts regering.

Anna König Jerlmyr har en bakgrund som kommunikationskonsult och har suttit i riksdagen sedan 2006. Hon fick nyligen uppdraget som kommittéordförande för Näringsutskottet och var tidigare ledamot i Arbetsmarknadsutskottet.

Annons
X

Regina Kevius, 29, (M) efterträder Kristina Alvendal som stadsbyggnadsborgarråd. Hon får även ansvar för idrottsnämnden. Alvendal meddelade i går överraskande att hon lämnar sitt uppdrag.

Regina Kevius är uppvuxen i Solna och läst 180 poäng lantmäteri på KTH. Hon har en bakgrund som projektledare i byggbranschen och är idag planeringschef i Danderyds kommun. Kevius är även ordförande i Kungsholmens stadsdelsnämnd.

Per Ankersjö, 39, (C), blir borgarråd med ansvar för miljö- och hälsoskyddsnämnnden och stadsmiljörådet. Under förra mandatperioden var Centerpartiet utan borgarrådsrepresentant men efter den stora framgången i valet, från ett till tre mandat, får partiet nu ett styrande borgarråd.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Per Ankersjö är utbildad nationalekonom och bor på Söder med sin fru och två barn. Han är distriktsordförande för Stockholmscentern.

  Övriga borgarråd var med under förra mandatperioden, även om Sten Nordin har gjort en del förändringar i deras portföljer.

  Ulla Hamilton (M) fortsätter som trafikborgarråd och får även ansvar för den nyinrättade arbetsmarknadsnämnden.

  Kristdemokraterna backade i valet och Ewa Samuelsson tvingas lämna posten som äldreborgarråd. I stället blir hon nu biträdande socialborgarråd, med ansvar för tillgänglighetsfrågor och funktionshinderfrågor. Det kommer att vara en heltidstjänst men inte till samma lön som de ordinarie borgarråden.

  Joakim Larsson (M) blir äldreborgarråd samt får ansvar för ytterstadsutveckling.

  Lotta Edholm (FP) behåller sin post som skolborgarråd.

  Madeleine Sjöstedt (FP) fortsätter som kulturborgarråd och får även ansvar för fastighetsnämnden.

  I går kväll utsåg Stockholms arbetarekommun sina kandidater till oppositionsborgarråd, Carin Jämtin och Roger Mogert, samt Tomas Rudin, tidigare kommunsekreterare för Stockholms socialdemokratiska partidistrikt.

  I förra veckan röstade Miljöpartiet fram sitt oppositionsborgarråd, Per Bolund, som efterträdare till Yvonne Ruwaida.

  Oppositionen är inte klart med sina förhandlingar om hur borgarrådsposterna ska fördelas. De har rätt till hälften av majoritetens, alltså fyra borgarråd, men om (S) får tre av dem innebär det att (V) kan tvingas lämna sin post. Den innehades under förra mandatperioden av Ann-Margarethe Livh.

  – Hur det blir beror på hur förhandlingarna går. Att miljöpartiet har rätt till ett borgarråd är helt klart. Men för oss är det inte helt tydligt, vi har fått åtta mandat men hade behövt tio, säger Annie Olausson, pressekreterare för V i Stadshuset.

  Annons
  Annons
  X

  Stockholms borgarråd: Anna König Jerlmyr, Ewa Samuelsson, Ulla Hamilton, Madeleine Sjöstedt, Sten Nordin, Regina Kevius, Per Ankersjö, Lotta Edholm och Joakim Larsson.

  Foto: FOTO: FREDRIK PERSSON / SCANPIX Bild 1 av 3
  Foto: JONNA THOMASSON, MODERATERNA, INGVAR KARMHED Bild 2 av 3

  Stockholms tre nya borgarråd, Regina Kevius, Per Ankersjö och Anna König Jerlmyr.

  Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X