Annons
X
Annons
X

Här finns Stockholms godaste semlor

Ett anrikt konditori tar hem segern för fjärde året i rad i SvD:s semmeltest.

– Det är grädden som är grejen, säger mästerkonditorn på Vete- Katten, Johan Sandelin-Järnåsen.

(uppdaterad)
Foto: Anders Ahlgren

Åtta semlor från kaféer och bagerier i Stockholms innerstad ställdes upp inför den kräsna testpanelen. Utseende, smak på grädde och mandelmassa, samt färskheten på bullen bedöms under tystnad och med stor koncentration.

Trots att semlorna testas blint är SvD-panelen till slut enig om vilken som är årets bästa semla. Ingen av testdeltagarna vet varifrån semlorna kommer, och ändå gissar flera på vilken semla som kommer från Vete-Katten som tar hem första platsen för fjärde året i rad.

– Den har fluffig grädde, färsk bulle med fin kardemumma. Generöst med mandelmassa som inte är för söt. Däremot saknar jag bitar i mandelmassan, säger Matilda Bjerlöw som är erfaren semmeltestare.

Annons
X

**Och det är just grädden **som mästerkonditorn och ägaren till Vete- Katten Johan Sandelin-Järnåsen tror är grejen med deras semlor. Receptet är detsamma sedan länge.

– Det kommer vi aldrig att ändra på, säger han och visar oss runt i bageriet där det råder full aktivitet inför fettisdagen.

Matteo Burattinello färdigställer semlor på Vetekatten. Foto: Anders Ahlgren

Från den första vardagen efter nyår fram till ungefär påsk bakar de runt 100 000 semlor. I år tror Johan Sandelin-Järnåsen att de kommer att sälja runt 20 000 semlor under själva fettisdagen, att jämföra med de 4 500 när han började på Vete- Katten1998.

**Och intresset för semlor **har ökat. Enligt en undersökning som organisationen Sveriges bagare och konditorer låtit göra ökar försäljningen av semlor och förra året uppgav 58 procent att de åt en semla på fettisdagen, vilket är en ökning med fyra procentenheter från 2013.

Förra årets skapade Tössebageriet semmelwrap hysteriska köer på Karlavägen. Andra konditorer ville inte vara sämre och hittade på innovationer som semmelpizza, hemlan – där grädde och mandelmassa gömdes i bullen – tacosemla och korv med bröd-semla.

Matilda Bjerlöw och Carolina Neurath i SvD:s testpanel. Foto: Anders Ahlgren

**Sveriges bagare **och konditorers undersökning visar att 82 procent av befolkningen känner till semmelwrapen.

– Det är ju ganska otroligt med tanke på att den kommer från ett litet kvartersbageri, säger Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer.

**För branschen är **fettisdagen viktig och räddar en i övrigt dålig månad.

– Semlan har blivit vår livboj, säger Martin Lundell.

På Vete-Katten är det klassikerna som gäller även om de har varianter för allergiker men också wiener- och karlsbadersemla.

– Vi har inte tid att hitta på fler sorter. Just nu producerar vi så mycket som vi och lokalerna klarar av, säger Johan Sandelin-Järnåsen.

Annons
Annons
X
Foto: Anders Ahlgren Bild 1 av 3

Matteo Burattinello färdigställer semlor på Vetekatten.

Foto: Anders Ahlgren Bild 2 av 3

Matilda Bjerlöw och Carolina Neurath i SvD:s testpanel.

Foto: Anders Ahlgren Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X