Foto: David Thunander
Perfect Guide

Här är sommarpratarna som kommer orsaka debatt

I dag presenterades årets sommarpratare. SPG:s Gabriella Kvarnlöf har träffat P1:s Bibi Rödöö och pratat hemligheter, pr-attacker och näringslivets ängslighet för folkliga sammanhang.

När man kryssat sig genom det öppna kontorslandskapet på våning fem i Radiohuset möter man till slut ett väl igenbommat rum. Både glasväggar och glasdörr är täckt med tjocka rullgardiner från golv till tak. Efter att jag genom dörrglipan svurit på att inte avslöja något om det vi ska prata om öppnar Sommar i P1-chefen Bibi Rödöö glatt dörren. Man skulle kunna tro att kärnvapenkoder eller positioner för ryska u-båtar i skärgården göms här. Så är det inte, dock döljer sig något som är lika viktigt för svenskarna som sill och nubbe på midsommar – listan med årets sommarpratare. Bibi Rödöö förklarar:

Annons

– Vi som jobbar med Sommar i P1 är väldigt hemliga – talar i koder och använder dokumentförstörare. För några år sedan försvann ett papper från mitt skrivbord. Jag var på en premiär på Berns och fick stänga in mig i en skrubb bland gammal disk för att ta emot samtal efter samtal från sommarpratare som ringde och sa att listan avslöjats. Det var inte kul.

Utanför fönstret breder Gärdets klart gräsgröna kropp ut sig som ett intyg på att sommaren är här. Traditionsenligt går även startskottet för Sommar i P1 ­– som i år firar 60 år. Allt från statsministrar till nobelpristagare, skådespelare och vanligt folk har getts möjligheten att i etern få tala från hjärtat genom åren. Bibi Rödöö, som sedan 23 år tillbaka är chef för programmet, är sprudlande förväntansfull och pekar med yviga gester mot whiteboarden i rummet. Där är rader av post it-lappar prydligt uppklistrade med namnen på årets sommarpratare.

– Du ser lakanet här bredvid, säger hon och lyfter upp en vit tygbit, det har jag faktiskt sytt själv, så att jag snabbt kan hänga upp det över namnen om någon kommer in.

Foto: David Thunander

Vilket program i år tror du kommer få mycket uppmärksamhet?
– Många kommer säkert ha åsikter om företagsledaren Leif Östlings program då han kommer prata om den offentliga sektorns framtida kollaps. Årets svensk, rektorn Hamid Zafar, ska prata om att det krävs mer ordning i den svenska skolan, vilket säkert kan orsaka debatt. Även konstnären Stina Wollter, advokat Anne Ramberg, entreprenören Isabella Löwengrip och terrorforskaren Magnus Ranstorp har program som nog kommer generera reaktioner. Jag tippar också att finansmannen Ola Serneke, med sin kritik mot näringslivet, kan sätta igång diskussioner.

Hur mycket har du tjatat på Greta Thunberg i år?
– Pass.

Vem är drömgästen?
– Jag kan säga såhär: jag producerar kungens jultal varje år, jag har inte tagit det jobbet utan anledning.

Det är kreddigt att sommarprata – hur många PR-attacker och fruktkorgar utsätts du för?
– Många. Jag får mycket julkort … Ibland sitter folk och väntar på mig nere i receptionen för att bjuda på fika. När jag är på olika tillställningar händer det inte sällan att vissa personer plötsligt står nära mig, utan att jag märkt hur förflyttningen skedde.

Vem har varit mest svårövertalad att få med?
– Jag hade kontakt med Ingmar Bergman i åtta år innan vi fick till det. Ett år fick jag reda på portkoden till Strindbergshuset på Karlaplan där han bodde, vilket gjorde att jag tog mig dit och la en lapp i hans brevlåda. Annars är näringslivsprofiler svårast att få med. De är ofta ängsliga och rädda för att kliva ur sin comfort zone. Jag ser en fara i näringslivets bristande deltagande i breda, folkliga sammanhang. Våra lyssnare behöver möta dem som leder våra företag och få en inblick i deras värld och förstå vad som driver dem. Förutom vinst i nästa bokslut.

Hemliga receptet för ett lyckat sommarprat?
– De mest uppskattade sommarvärdarna är de som berättar öppet och ärligt om sina liv. Inte sällan revideras då en tidigare uppfattning om en person som länge levt i offentlighetens ljus. Förra året berättade artisten Markoolio om sin tuffa barndom. För ett par år sedan berättade utförsåkaren Anja Pärson om att hon levde med en kvinna och att de väntade barn tillsammans. Författaren Lena Andersson gjorde ett väldigt uppmärksammat program där hon källkritiskt läste ur sin konfirmationsbibel och spelade vacker, sakral musik. Effekten blev väldigt stark och det blev ett herrans liv! Förra sommaren pratade journalisten Katarina Wennstam om mäns våld mot kvinnor och ett citat från hennes program fick vingar. När hon kom hem på middag till mig nyligen hade hon med sig en egenhändigt broderad tavla med just det citatet: En kvinna som vill ligger inte still.

Om du själv skulle sommarprata, vad skulle ditt program handla om?
Då skulle jag välja att berätta om händelser i mitt liv som skulle vara av intresse för andra människor att ta del av. Om fantastiska människor jag mött, om min mening med livet och om den stora glädjen i att leva. Men också om när livet gör ont. När en stark och vacker kärlekshistoria med en kuliss av sprickor i kristallen gjorde att jag oväntat och plötsligt befann mig mitt i Brechts kritcirkel.

Foto: David Thunander

Bibi Rödöös tips på gamla Sommar i P1-program:

Forskaren Åsa Wikforss (2018) lät sitt program kretsa kring kunskap, lögn och sanning. Programmet är från innan hon blev invald i Svenska Akademien.

Norska miljöaktivisten Gunhild Stordalen (2016) pratade om sitt fantastiska miljöengagemang och sin kamp mot sjukdom. Hon har en stark livskraft.

Affärsmannen Daniel Sachs (2013) uppmanade näringslivet att arbeta mer aktivt för en bättre värld i sitt program.

Affärsmannen Anders Wall (2009) berättade om sin karriärresa. Han fick hela 6 400 brev från lyssnare efteråt!

Dansaren Alexander Ekman (2015) som fängslande ställde sig frågan ”Vad är dans?” och filosoferade kring hur leken tagit sig dit han är i dag.

Foto: David Thunander

Till Toppen