Annons
X
Annons
X

Här är skandalerna som skakat Arbetsförmedlingen

Kondomincidenter, penisklotter på väggen och avföring i enhetschefens postfack. Arbetsförmedlingens huvudkontor har under en längre tid dragits med stora arbetsmiljöproblem. Här är skandalerna som skakat myndigheten.

Foto: TT/Montage Bild 1 av 1

Bild 1 av 4

Kondomincidenten

Foto: TT/Montage

I februari 2015 lämnade någon en använd kondom på en kvinnlig medarbetares skrivbord. Incidenten inträffade under lunchen. När kvinnan kom tillbaka till sin arbetsplats hittade hon kondomen. Säkerhetsavdelningen kopplades in och myndigheten gjorde en anmälan till polisen, händelsen rubricerades som sexuella trakasserier. Enligt Aftonbladet mådde kvinnan som utsatts så dåligt att hon sa upp sig.

Annons
X
Annons
X
Foto: Gorm Kallestad/TT Bild 1 av 1

Bild 2 av 4

Allmänt snusk

Foto: Gorm Kallestad/TT

I mars 2016 inträffade ytterligare en kondomincident på huvudkontoret. Kondomen var uttagen ur förpackningen och placerad på en dyna i den gemensamma matsalen.

Eftersom det endast är personalen som har tillgång till matsalen misstänkte man att en anställd lagt kondomen där.

– Uppenbarligen har den som placerat kondomen på allmän plats något som den vill säga. Jag skulle jättegärna komma i kontakt med personen, sade Jeanette Azinovic som är enhetschef på den aktuella avdelningen till Aftonbladet.

Förutom kondomincidenter framkom det också att någon hade ritat Hitlermustach på en plansch som föreställde medarbetare. Frukt som tuggats på hade lagts tillbaka i fruktskålen och avföring hade lagts i enhetschefens postfack.

Dåvarande personalchef på Arbetsförmedlingen hävdade att man är den skyldige på spåren och att det bara är en tidsfråga innan personen åker fast.

I en intervju med SvD Näringsliv säger nuvarande HR-chef Kurt-Ove Åhs att man inte pekade ut någon misstänkt. Ingen polisanmälan har heller gjorts.

Facket hävdar dock att arbetsgivaren internt pekat ut en fackligt förtroendevald för att ligga bakom incidenterna.

Man säger också att det inte fanns några bevis.

Nyligen kunde SvD Näringsliv avslöja att den förtroendevalda kvinnan köptes ut för 800 000 kronor, vilket motsvarar två årslöner.

Nytt fall av sexuella trakasserier hos Arbetsförmedlingen aftonbladet.se
Annons
X
Annons
X

Angela Bermudez-Svanqvist under tiden då hon var generaldirektör på Arbetsförmedlingen. Ett ämbete hon fick lämna efter att det visat sig att hon mobilsurfat för nära 300 000 kronor på ett år.

Foto: Yvonne Åsell Bild 1 av 1

Bild 3 av 4

Mobilsurfskandalen

Angela Bermudez-Svanqvist under tiden då hon var generaldirektör på Arbetsförmedlingen. Ett ämbete hon fick lämna efter att det visat sig att hon mobilsurfat för nära 300 000 kronor på ett år.
Angela Bermudez-Svanqvist under tiden då hon var generaldirektör på Arbetsförmedlingen. Ett ämbete hon fick lämna efter att det visat sig att hon mobilsurfat för nära 300 000 kronor på ett år. Foto: Yvonne Åsell

Arbetsförmedlingens före detta generaldirektör Angeles Bermudez-Svanqvist hamnade i blåsväder 2013 när det uppdagades att hon mobilsurfat för nästan 300 000 kronor på cirka ett år. Den skyhöga räkningen berodde på att hon glömt stänga av dataroamingen under utlandsbesök.

Bermudez Svankvist slog ifrån sig kritiken och hävdade att hon inte kände till att man måste stänga av roamingen. I en intervju med SvD Näringsliv berättade Bermudez Svankvist att hon inte visste att Arbetsförmedlingen saknade roamingspärr.

– Rutinerna har inte fungerat internt hos oss och vi har vidtagit åtgärder och genomfört en omorganisation på it-avdelningen, sa hon då.

Omorganisationen bestod bland annat i en petning av den dåvarande it-chefen, som sedan slutade.

Ett år efter att före att detta generaldirektörens skyhöga mobilsrurfräkningn blev känd fick skattebetalarna stå för ytterligare en vidlyftig mobilsurfräkning.

En anställd på Arbetsförmedlingen mobilsurfade för 100 000 kronor när han var på semester utomlands. Ärendet hamnade hos personalnämnden som bedömde att mannen begått en tjänsteförseelse som är så pass allvarlig att det motiverar löneavdrag. Mannen hävdade i sin tur att han använt telefonen i tjänsten.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Bertil Ericson/TT Bild 1 av 1

  Bild 4 av 4

  Förtroendekrisen

  Foto: Bertil Ericson/TT

  År efter år hamnar Arbetsförmedlingen på bottenplaceringen när det gäller svenskarnas förtroende för myndigheter.

  2016 års mätning från Sifo visade att AF, på en skala mellan −65 och +135, låg på - 22 i ett så kallat anseendeindex. Genomsnittet för de svenska myndigheterna ligger på +29.

  Förra året rapporterade SVT att en ledningens förklaring till att Arbetsförmedlingen var en av Sveriges minst omtyckta myndigheter var bland annat en föråldrad webbplats.

  2013 drog myndigheten igång en satsning som bland annat skulle mynna en i ny webbplats. På två år satsades 100 miljoner kronor.

  Tidsplanen sprack och fler miljoner satsades men någon ny webbplats blir det inte.

  Om grafiken inte visas ordentligt, testa att öppna den i ett nytt fönster. Vi felsöker problemet tillsammans med leverantören Infogram.

  AF betalade 100 miljoner för ny sajt – som inte blev av svt.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X