Annons
X
Annons
X

Här är OS största skandaler

SvD:s Johan Lindberg rankar de fem största OS-skandalerna genom åren.

En av tidernas största myglare.
En av tidernas största myglare. Foto: AP

1 Fred Lorz, OS 1904:

Den här historien är liksom för bra för att vara sann. Men så här var det ju: Amerikanen Fred Lorz sprang inför hemmapubliken in på stadion som överlägsen segrare. Tvåan Thomas Hicks kom i mål först en halvtimme efteråt. Kruxet var bara att Fred Lorz hade liftat med en bil nästan två mil av loppet... Gissa om Hicks blev förvånad när de sa att han bara var tvåa i mål. Han visste ju att ingen sprungit om honom... Att Hicks själv under loppet hade piggat upp sig med brandy och stryknin (ett nervstimulerande ämne) är en annan historia...

2 Boris Onisjtjenko, OS 1976:

Annons
X

Fäktaren Boris Onisjtjenko som i modern femkamp monterade in en knapp i värjan. Hans stötar registrerades därför trots att han inte träffat sin motståndare... Den överraskade britten Jim Fox chockades över att motståndaren fick poäng utan att träffa. Fox protesterade, ryssens värja undersöktes och skandalen var ett faktum.

3 Domarattacken, OS 1988:

De sydkoreanska ledarna kunde helt enkelt inte stå ut med att Byeon Jong II dömdes som förlorare i finalen mot bulgaren Alexander Hristov. Plötsligt var det fullt med folk i ringen och domaren Keith Walker attackerades.
Klicka här och upplev den dramatiska incidenten.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  4 Madeline de Jesus, OS 1984:

  Hon skulle tävla både i längdhopp och på 4x400 meter. Eftersom stafettförsöken gick nästan samtidigt som längdhoppet hamnade hon i trubbel. Vad var då lösningen? Jo, att låta oanmälde tvillingsystern Margaret – som också tävlade i OS – springa sträckan. När detta uppdagades drog sig Puerto Rico ur finalen – innan de hann bli diskade...

  5 Ben Johnson, OS 1988:

  Det här är fortfarande ett av mina absolut starkaste OS-minnen. Att sitta uppe mitt i natten och framför tv:n se Ben Johnson pulvrisera allt mostånd i finalen på 100 meter i Seoul var magiskt. Men sedan åkte han ju alltså dit för anabola stereoider. Vilken besvikelse!
  Klicka här om ni vill återuppleva Ben Johnsons race.

  MISSA INTE:
  Följ OS direkt med London live

  OS-guider:

  Annons
  Annons
  X

  En av tidernas största myglare.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X