Annons

Här är Nobelskandalerna vi minns

Göran Persson pratar i mobilen under Nobelmiddagen 2003 – ett tilltag som kritiserades. Arkivbild.
Göran Persson pratar i mobilen under Nobelmiddagen 2003 – ett tilltag som kritiserades. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kommer ni ihåg Göran Perssons blunder vid honnörsbordet, Vilhelm Mobergs angrepp på regeringen och fredspriset till mannen som utvecklade stridsgas? Kolla in listan med större och mindre Nobelskandaler genom åren.

Under strecket
TT
Publicerad

Den franske poeten Sully Prudhomme (1839–1907) tilldelas det första Nobelpriset i litteratur 1901. 42 svenska kulturpersonligheter, däribland August Strindberg och Anders Zorn, rasar och attackerar Svenska Akademien. De anser att Prudhomme är undermålig och att priset borde ha gått till den mer nyskapande ryssen Lev Tolstoj i stället. I backspegeln är det lätt att se att lag Strindberg hade rätt: Tolstoj är i dag en gigant i litteraturhistorien medan Prudhomme är tämligen bortglömd.

Den tyske filosofen Rudolf Eucken får litteraturpriset. Problemet är bara att ingen har hört talas om honom. Senare visar det sig att pristagaren var en kompromiss mellan två rivaliserande falanger inom Svenska Akademien – en kompromiss som ingen ville ha.

Annons
Annons
Annons