Annons

Här är några av de mest omstridda statyerna

Leopold II, Christopher Columbus – och Carl von Linné. Här är några av de statyer i världen som har skapat debatt och diskussioner till följd av den globala proteströrelsen mot rasism.

Under strecket
Troy Enekvist / TT
Publicerad

En staty föreställande den tidigare belgiske kungen Leopold II i Bryssel i Nederländerna. I hans privata koloni Kongofristaten var han enligt historiker skyldig till miljontals människors död (det exakta antalet är omtvistat) och otaliga lemlästningar.

Foto: Virginia Mayo/AP/TT

En staty av Edward Colston fiskas upp från Avonfloden i Bristol i västra England där den dumpats under protester. Colston blev på 1600-talet en förmögen man genom att handla med slavar från Västafrika.

Foto: Bristol City Council/AP/TT

En staty föreställande Jan Pieterszoon Coen i Hoorn i Nederländerna. Pieterszoon Coen ses både som en hjälte och en brutal förtryckare.

Foto: Peter Dejong/AP/TT

Demonstranter med sköldar omringar statyn på Robert E Lee i Richmond, Virginia. Staten har beslutat att hålla området runt statyn stängt mellan solnedgång och soluppgång.

Foto: Steve Helber/AP/TT

Tidigare i juni togs en staty ner i den belgiska staden Antwerpen föreställande den ökände regenten Leopold II. Sedan dess har förslag rests om att ta bort alla koloniala statyer i landet. I Bryssel står fortfarande en staty rest av den tidigare kungen och Bruno De Lille, ledamot i kommunfullmäktige, har lagt ett förslag om att göra det tillåtet för konstnärer att varje halvår måla anti-koloniala budskap på statyn, rapporterar The Brussels Times.

Leopold II av Belgien var kung från 1865 fram till sin död 1909. Under de åren blev han kolonialherre och envåldshärskare över Kongofristaten (nuvarande Kongo-Kinshasa). Där var han enligt historiker skyldig till miljontals människors död (det exakta antalet är omtvistat) och otaliga lemlästningar. Avhuggna händer och fötter var ett kännetecken för Leopolds brutala styre och dödsstraff tillämpades för den som inte fyllde sin kvot på gummiplantagen.

Annons
Annons
Annons