Annons

Här är metoden som får dig att sova bättre

Foto: SOVA

Vaknar du upp med ömhet i nacke och axlar?

Vrider och vänder du dig natten igenom utan att hitta en skön sovställning?

Då kan det vara dags att testa den här beprövade metoden.

Roger Nellsjö
Foto: Roger Nellsjö
SOVA
Foto: SOVA

För att hjärnan och kroppen ska få den återhämtning den behöver för att fungera optimalt är det viktigt att vi sover bra. Känslor och intryck skall bearbetas och hjärnan rensas från skadliga ämnen.

Men att ha problem med sömnen är vanligt. Man räknar med att var tredje person då och då upplever sömnbesvär.

Viktigt lägga tid på sängutprovningen

Stress är den vanligaste orsaken till sömnproblem men i andra fall kan det vara andra faktorer som ligger bakom att du vrider och vänder dig på natten eller att du vaknar upp med domningar samt ömhet i axlar och nacke.

Henrik Knuuth Nilsson på SOVA vittnar om att många kunder har svårt att komma till ro, upplever tryck mot kroppen och att de vaknar flera gånger om natten av att det känns obekvämt.

I många fall handlar det om att kunden helt enkelt sover i en säng som inte är anpassad efter denne, förklarar Henrik Knuuth Nilsson på SOVA .

– Det vanligaste misstaget många gör när de ska köpa ny säng är att lägga alldeles för lite tid på sängutprovning. Lägger du ingen tid och kraft på utprovningen finns det risk att du kommer hem med en säng som är felaktig för dig att sova i, säger Henrik Knuuth Nilsson.

Roger Nellsjö
Foto: Roger Nellsjö

– Att köpa en dyr säng, utan att först prova ut den, kan vara dömt att misslyckas, fortsätter Henrik Knuuth Nilsson.

Att köpa en dyr säng, utan att först prova ut den, kan vara dömt att misslyckas

Just nu – REA på SOVA med upp till 30 % rabatt på sängar och tillbehör

Hjälpt kunder i över trettio år

I över trettio år har SOVA hjälpt kunder att hitta sina drömsängar. I varuhusen arbetar kunnig personal som kontinuerligt går utbildningar inom kiropraktik. Då och då finns kiropraktorer på plats i varuhusen för att vara behjälpliga.

Genom åren har SOVA utvecklat en egen metod för att hitta den perfekta sömnen. Här tar man hänsyn till kropp, sovvanor, design och budget.

– Vi börjar med att låta kunden prova en mängd olika sängar, både de lite billigare och de dyrare. Vi simulerar för kunden hur sängen känns när den är bra. Vi frågar kunden vad hon eller han har för behov och vad de föredrar. Efter att ha provat ett antal sängar, som så småningom anpassas mer och mer efter kundens behov och plånbok, hittar vi till slut rätt säng. Vilken som är den rätta sängen är oerhört individuellt. Det finns inget facit men målet är att alla ska gå härifrån och ha hittat sin drömsäng, säger Henrik Knuuth Nilsson på SOVA .

Vi simulerar för kunden för hur sängen känns när den är bra.

Har det blivit dags att köpa en ny säng? Boka en sängutprovning med en av Sveriges ledande experter här

Foto: Roger Nellsjö
SOVA
Foto: SOVA

Det här är SOVA-metoden

1. Funktion. Sängen ska följa kroppen – inte tvärtom. Vilken sovställning föredrar du? Vilken typ av säng passar dig/er bäst? Kontinentalsäng, ramsäng eller ställbar säng? En sängutprovning visar hur det ska kännas efter att axelparti och höfter får avlastning och att midja och ländrygg får stöd.

2. Känsla: Hur vill du att din säng ska kännas? Stabil? Omfamnande? Naturlig? Följsam? SOVA hjälper dig att hitta den känsla du föredrar.

3. Design. Vilken design på sängen föredrar du? Välj den stil som passar dig och ditt sovrum bäst!

4. Kvalitet och budget: Här tas hänsyn till sängkvalitet och din plånbok.

Så påverkar sängen din sovställning

Sängen är för mjuk

I en säng som är för mjuk får din kropp inte tillräckligt med stöd. Din ryggrad och dina leder belastas ojämnt och du byter ställning ofta, detta kan störa din nattsömn.

Sängen är för hård

I en för hård säng får du tryck på axlar och höfter samtidigt som stödet för ländrygg och midja uteblir. Resultatet blir att du stör sömnen när du behöver vända dig oftare och din rygg får inte samma avlastning.

Rätt sovställning

I rätt säng, får din kropp stöd och avlastning och din ryggrad får vila i en avlastande position.

Läs ännu mer om hur sängen påverkar din sömn här

Foto: SOVA
Annons
Detta är en annons från SOVA, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.