Annons

Här är maten som bränner fett

Finns det mat som bränner fett? Om detta tvistar de lärde, men det finns i alla fall studier som pekar på att vissa livsmedel bränner fett mer effektivt än andra. Här är tio av dessa livsmedel, listade av Reader’s Digest.

Publicerad
Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

1 / 9

Foto: COLOURBOX

Det finns många fördelar med att äta protein. Bland annat har det en positiv effekt på hud, hår, naglar, skelett och muskler. Enligt en studie gjord 2005 gjord vid Arizona State University är protein dessutom effektivt i samband med viktminskning eftersom det ökar mättnadskänslan samt kaloriförbränningen efter måltiden.

Vill du stimulera fettförbränningen är det alltså bättre att äta proteinrik mat hellre än kolhydratrik. Forskning har också visat att personer som följer dieter rika på protein sänker sitt matintag med i snitt 10 procent (ungefär 200 kalorier).

Annons
Annons
Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

2 / 9

Foto: COLOURBOX

Du har säkert hört att man ska äta mycket C-vitamin i samband med en förkylning, men har du koll på att vitaminet också är effektivt i viktminskningssyfte?

Forskning tyder på att personer som har ett lågt intag av C-vitamin tycks ha extra svårt att förbränna fett. 2008 slog forskare i Quebec fast att ett alltför lågt intag av ett antal makronutrienter gav en ökad risk för övervikt. Till dessa makronutrienter hör C-vitamin, zink, magnesium samt E-vitamin.

Annons
Annons
Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

3 / 9

Foto: COLOURBOX

Ett naturligt sötningsmedel som i studier på djur har visat sig vara effektivt i syfte att reducera viktuppgång och kroppsfett. Och inte nog med detta, honung har även antibakteriella och antivirala egenskaper – samt en rad andra hälsofördelar, som förbättrat immunförsvar och bättre blodsockernivå.

Annons
Annons
Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

4 / 9

Foto: COLOURBOX

Kakao hör till de livsmedel som är rikast på fenoler, en stark antioxidant. Några av hälsovinsterna med ett ökat intag av kakao är bland annat skydd mot inflammation och skador på nervsystemet samt skydd mot skador orsakade av UV-strålning. Kakao har också en positiv effekt på humör och kognitiva funktioner.

Annons
Annons
Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

5 / 9

Foto: COLOURBOX

Studier har visat att vinäger kan sänka det glykemiska indexet på en måltid (det vill säga inga blodsockertoppar), vilket ger en snabbare mättnad och ett mindre kaloriintag.

En japansk studie från 2009 gjord på möss visar också att vinäger kan förhindra ackumulering av kroppsfett.

Annons
Annons
Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

6 / 9

Foto: COLOURBOX

Ett vanligt förekommande tips från bantningsforskare är att inleda måltiden med en sallad för att dämpa hungern och minska risken för överätning. En anledning är att sallader är rika på fibrer som har en väldokumenterad effekt på mättnadskänslan.

Huruvida du äter fibrer och vinäger tillsammans eller ej är upp till dig, men ha i åtanke att de är grymma verktyg att ta till när du känner ett behov av att dämpa aptiten. Gillar du inte sallad finns en rad andra fiberrika livsmedel att ta till.

Annons
Annons
Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

7 / 9

Foto: COLOURBOX

Vill du gå ner i vikt är det en god idé att ta ett litet glas vin varje dag. Det är ämnet resveratrol (som finns i bland annat röda druvor, mullbär och jordnötter) i rött vin som står för hälsofördelarna. Nu menar forskare att den här antioxidanten också är effektiv vid fettförbränning.

I en stor studie gjord på över 19 000 normalviktiga kvinnor visade det sig att de som drack lite till måttligt var mindre benägna att gå upp i vikt än de som helt avstod från alkohol.
Många djurstudier har också visat att måttlig alkoholkonsumtion inte ökar risken för viktuppgång.

Annons
Annons
Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

8 / 9

Foto: COLOURBOX

Kalcium är inte bara bra för skelettet – det hjälper dig också att kontrollera hunger. Forskning visar att personer som inte äter tillräckligt mycket av det här mineralet har högre fettvikt och sämre aptitkontroll.

Studier har också visat att kalcium i mejeriprodukter stimulerar fettförbränningen bättre än kalciumkällor.

Annons
Annons
Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

9 / 9

Foto: COLOURBOX

Keso är en dietklassiker som är rik på protein. Det finns många fördelar med att äta protein. Bland annat har det en positiv effekt på hud, hår, naglar, skelett och muskler. Enligt en studie gjord 2005 gjord vid Arizona State University är protein dessutom effektivt i samband med viktminskning eftersom det ökar mättnadskänslan samt kaloriförbränningen efter måltiden. Vill du stimulera fettförbränningen är det alltså bättre att äta proteinrik mat hellre än kolhydratrik. Forskning har också visat att personer som följer dieter rika på protein sänker sitt matintag med i snitt 10 procent (ungefär 200 kalorier).

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons