Annons
Krönika

Anders Rydell:Här är kulturarven som USA redan förstört

Den 15 februari 1944 släppte 229 amerikanska bombplan över 1 000 ton med brand- och sprängbomber över det medeltida klostret Monte Cassino i Italien 1944.
Den 15 februari 1944 släppte 229 amerikanska bombplan över 1 000 ton med brand- och sprängbomber över det medeltida klostret Monte Cassino i Italien 1944. Foto: Keystone Archives/TT

Donald Trumps hot att bomba Irans kulturarv möttes häromveckan av utbrett fördömande. Men USA har vid ett flertal tillfällen faktiskt förstört viktiga kulturarv under konflikter.

Under strecket
Publicerad

Gourgion Tower.

Flyganfall mot Monte Cassino, februari 1944.

Foto: Sem/REX/TT

Amerikansk soldat vid ruinerna av Shuri-slottet, 29 maj 1945.

Foto: TT

Bombkrater vid My Son-området.

Foto: Tycho

Amerikanska soldater i Babylon 2009.

Foto: Karim Kadim/TT

När Donald Trump häromveckan hotade att bomba Irans kulturarv möttes det av utbrett fördömande. Det var inte heller förvånande att uttalandet stötte på motstånd från hans egna militära styrkor. Så sent som i oktober 2019 skickade USA:s armé ut ett pressmeddelande där den stolt berättade att den bildat en särskild kulturarvsstyrka i samarbete med Smithsonian-museet, USA:s nationalmuseum. 

En specialenhet som ska utbilda officerare att bättre skydda kulturarv i konflikter – det är inte svårt att föreställa sig förvirringen när USA:s överbefälhavare samtidigt hotar att förinta världskulturarv som Persepolis och Fredagsmoskén i Esfahan.

Annons
Annons
Annons