Här är kriser som väntar USA:s nyvalda president

Att vinna valet är bara första steget för den nyvalda presidenten. Nu väntar stora utmaningar för segraren, som kallas ”president elect” fram till maktskiftet den 20 januari nästa år. Den allra viktigaste uppgiften blir att försöka ena det splittrade egna landet, parallellt med förberedelserna för bemötandet av välkända – och förmodligen kommande – kriser.

Under strecket
Publicerad
Annons

Motstånd mot frihandelsavtal har varit en röd tråd i hela valrörelsen, både från republikanen Donald Trump, demokraten Hillary Clinton och vänsterdemokraten Bernie Sanders. Amerikansk-asiatiska TPP är sannolikt dött redan och det är tveksamt hur det går med USA-EU-avtalet TTIP. Men det som verkligen bekymrar ekonomer och företagare är den svaga tillväxten, med frågor om detta kommer att bli ett permanent tillstånd.

Stimulanspaket är svåra att få igenom i kongressen men den här gången råder större enighet om att den eftersatta infrastrukturen måste åtgärdas, alltså möjligt att det blir hundratusentals nya jobb. Höjningar av minimilönerna är klubbade på många håll. Budgetunderskotten och statsskulden är ett långsiktigt hot.

Annons
Annons
Annons